SEGRE

AIGÜES ESCASSETAT

La sequera redueix un 18% la producció de les centrals hidroelèctriques d'Endesa a Lleida

Respecte als primers 7 mesos del 2021, i és un 35% inferior a la mitjana de l'última dècada || Les conques del Segre i la Ribagorçana pateixen el major declivi i la Garona genera més que fa un any

El ràfting a la Noguera Pallaresa resisteix la sequera per la regulació del cabal de la Pallaresa.

El ràfting a la Noguera Pallaresa resisteix la sequera per la regulació del cabal de la Pallaresa.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sequera ja redueix a Lleida la producció de les centrals hidroelèctriques d’Endesa, la principal concessionària d’aquestes instal·lacions. Segons dades de la companyia, la generació d’electricitat entre l’1 de gener i el 31 de juliol ha estat un 17,9% inferior a la del mateix període del 2021, mentre que ha caigut un 35,5% respecte a la mitjana de l’última dècada. L’escassetat de cabal en rius i de reserves als pantans afecta de forma desigual l’aprofitament elèctric a les conques lleidatanes.

El declivi més gran correspon a la conca del Segre, amb un descens del 43% respecte als primers 7 mesos del 2021. El segueix la de la Ribagorçana, amb una caiguda del 31%. A la conca de la Pallaresa, ha baixat un 1,7% en preses de la part alta i del 27,7% a les de la part baixa.

Aquestes dades contrasten amb les de la Garona, on les centrals d’Endesa han produït un 14,5% més que entre el gener i el juliol del 2021, tot i que això suposa un 17,2% menys que la mitjana dels últims deu anys. El descens de la producció a Lleida és més gran que en el conjunt de Catalunya, on la caiguda és del 14,8% respecte al 2021. Fonts de la companyia van explicar que a les conques lleidatanes la calor ha accelerat el desglaç i ha reduït el cabal de neu fosa que arriba als pantans.

Així mateix, van recordar que la CHE i l’ACA regulen el cabal disponible per generar electricitat d’acord amb la llei, que dona prioritat en primer lloc a l’aigua potable i després a regadius i usos industrials. S’hi suma l’exigència de cabals ecològics i acords com el de donar cabal a la Pallaresa per al ràfting. Malgrat la sequera, la companyia es va mostrar convençuda de poder combinar la producció elèctrica amb els requisits de la normativa i els seus compromisos.

D’altra banda, l’associació de regants Acatcor va assenyalar que l’aportació del Segre als pantans ha arribat a caure fins a només 3 metres cúbics per segon, una cosa que “no havia passat en 50 anys”. Les restriccions per la sequera van en augment. Alcarràs reduirà el reg de zones verdes a una vegada per setmana i no regarà les jardineres.

tracking