SEGRE

MUNICIPIS REGADIUS

Ampliaran regs a Mequinensa malgrat apujar el cost de 20 a 30 milions

La comunitat de regants APAC acorda transformar 1.360 hectàrees més amb degotejos

L’assemblea de regants celebrada la setmana passada.

L’assemblea de regants celebrada la setmana passada.A.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’assemblea de regants APAC de Mequinensa va aprovar la setmana passada donar suport a l’ampliació de la zona regable amb 1.360 hectàrees més, malgrat que la pujada de l’energia i de les matèries primeres per a la construcció de les conduccions i sistemes encarirà les obres uns deu milions d’euros, segons fonts de l’entitat, i passarien dels 20 milions previstos inicialment a 30. Les noves 1.360 hectàrees se sumaran a les 1.500 que ja reguen des de fa anys. El projecte de reg per degoteig, ja ratificat fa cinc anys i declarat d’interès general pel Govern d’Aragó, que sufraga la meitat de la inversió, s’ha demorat per tràmits mediambientals amb l’Institut Aragonès de Gestió Ambiental.

Aquest va retallar l’àrea a afegir en unes cent hectàrees per a la protecció de la fauna de zones de secà, cosa que ha provocat crítiques de la comunitat. Dels trenta milions que suposarà l’obra, el Govern aragonès n’abonarà la meitat i la resta els beneficiaris, van remarcar les mateixes fonts. Aquesta ampliació afecta més de dos-cents agricultors.Respecte a l’encariment dels costos de producció per la pujada del preu de l’energia, durant l’assemblea es va informar que el preu del metre cúbic d’aigua ha passat de 6 cèntims a 26.

Aquesta situació fa necessari adoptar mesures que permetin abaratir-lo, com per exemple la instal·lació de parcs fotovoltaics, una cosa ja prevista en el projecte d’ampliació.Finalment, es va acordar fixar una normativa provisional fins que es pugui convocar una altra assemblea, en la qual s’incorporin als estatuts les regles definitives sobre la instal·lació de granges a la zona regable. Aquesta mesura no tindrà caràcter retroactiu i pretén delimitar quines seran les obligacions de la comunitat respecte al proveïment d’aigua a animals.

tracking