SEGRE

FAUNA CINEGÈTICA

Lleida obre la veda de conills en plena plaga i els caçaran 9 mesos sense permisos especials

La més llarga fins ara, encara que la Generalitat planteja que duri tot l'any per reduir la proliferació d'aquesta espècie || Mentrestant, agricultors exigeixen més mesures per evitar danys a cultius

Conills abatuts a Verdú i, a la imatge de la dreta, un caçador en aquest mateix municipi.

Conills abatuts a Verdú i, a la imatge de la dreta, un caçador en aquest mateix municipi.ASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS DE FINQUES RÚSTIQUES DE VERDÚ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida va obrir aquest dilluns la temporada de caça de conills, que durarà nou mesos. Arriba en un moment en què la proliferació d’aquesta espècie provoca importants danys en cultius de les comarques del pla, i després de nombroses caceres per provar de reduir la seua població sota permisos especials de la Generalitat. Aquestes autoritzacions deixaran de ser necessàries fins al 16 d’abril per abatre’ls al Segrià, les Garrigues, el Pla, l’Urgell i en part de la Noguera i la Segarra.

Aquesta temporada de caça serà la més llarga fins ara a les comarques lleidatanes. Durarà dos setmanes més que el 2021, després d’anys en què s’ha anat allargant de forma progressiva per provar de reduir la població de conills. En aquest període està prohibit abatre guineus, els seus depredadors naturals.

Una vegada acabi la veda, es podran continuar caçant conills amb permisos especials allà on ocasionin danys a l’agricultura.La Generalitat planteja ja que la temporada de caça del conill al pla de Lleida duri tot l’any per fer front a la plaga. Per la seua part, agricultors de l’Urgell i la Segarra s’han mobilitzat per exigir solucions i reclamen mesures addicionals per evitar danys en finques agrícoles. La sequera els incrementa, a causa que els animals no troben aigua en el seu hàbitat i la busquen en zones de cultius.Per combatre la plaga, la conselleria d’Acció Climàtica ha iniciat aquest estiu una prova per capturar conills amb gàbies que ha repartit entre agricultors.

Aquests, per la seua part, consideren que aquesta mesura no és efectiva. Apressats pels danys a les seues finques, l’Associació de Propietaris de Finques Rústiques de Verdú va anunciar que pagaria un euro per cada conill abatut. La seua crida va rebre resposta d’una desena de caçadors, que van abatre prop de 800 exemplars en tot just dos setmanes.

Aquesta mesura es va plantejar en una reunió amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, encara que el departament no va acceptar la proposta (com va apuntar SEGRE del passat dia 11). La Generalitat sí que ha començat a oferir diners per cada senglar abatut, encara que aquesta mesura no s’aplica ara per ara a les comarques de Lleida.

La mitja veda, aquest any amb més limitacions per abatre aus

La mitja veda començarà aquest dissabte a les comarques de Lleida i, com en anys anteriors, tornarà a ser la més llarga de Catalunya. Durarà un total d’onze dies, els dijous, dissabtes, diumenges i dies festius del 20 d’agost a l’11 de setembre. A la resta del territori català, el període hàbil per caçar guatlles i altres aus es limitarà a només quatre dies. Tanmateix, les restriccions que hauran de respectar els caçadors es veuran accentuades respecte a l’any passat.Igual com va succeir el 2021, aquest any es manté la prohibició de caçar tórtores, una mesura que pretén afavorir la recuperació d’aquesta espècie després de constatar una important regressió en anys anteriors.

A això se suma una reducció dels dies en què es podran abatre coloms roquers. L’any passat, el període hàbil coincidia amb la mitja veda, i ara es limita als dijous, dissabtes, diumenges i dies festius de l’1 a l’11 de setembre.

tracking