SEGRE

SEQUERA INTERVENCIONS

Tarrés proveeix la fauna a l'assecar-se els abeuradors

Ha destinat més de 125.000 litres d'aigua per a animals salvatges del municipi || L'ADF i l'ajuntament hi col·laboren

Un dels abeuradors que els membres de l’ADF han omplert per facilitar l’accés a l’aigua a la fauna salvatge.

Un dels abeuradors que els membres de l’ADF han omplert per facilitar l’accés a l’aigua a la fauna salvatge.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Associació de Defensa Forestal (ADF) de Tarrés (Garrigues) ja ha subministrat aquest estiu més de 125.000 litres d’aigua entre els diferents abeuradors naturals del terme municipal amb la intenció de proveir la fauna salvatge que s’ha quedat sense aigua a causa de la sequera. Són bàsicament senglars, cabirols, guineus i conills. Es tracta d’una quantitat d’aigua gairebé rècord per als membres de l’ADF que, tradicionalment, realitzen aquest tipus de pràctiques cada estiu, “tot i que molt poques vegades amb el volum d’enguany”, van reconèixer.

Dijous passat, l’entitat va acudir amb un camió cisterna de 2.000 litres d’aigua a la font de Comancervera de Palau, que tornava a estar totalment seca i calcula que, fins que no acabi l’actual sequera, continuarà proveint diferents ubicacions del bosc que els animals freqüenten. “Tenim identificats fins a cinc abeuradors naturals on acostumen a acudir per beure o descansar”, expliquen fonts de l’associació.Val a recordar que dos terceres parts del terme municipal de Tarrés (de 13 quilòmetres quadrats) corresponen a massa forestal.L’alcalde de la població, Ramon Maria Arbós, va indicar que “al municipi sempre hem tingut una especial sensibilitat cap a les necessitats de la nostra fauna”. El primer edil va justificar que Tarrés, per la seua altitud, és un dels municipis que registren més índexs de dessecació de la comarca “i no volem que els animals pateixin per culpa d’això”

Sense aigua a les fonts que utilitzen senglars, conills, cabirols i guineus per beure i descansar

Els pantans de Lleida continuen perdent aigua

Rialb, on la sequera ja afecta usos industrials, té la pitjor reserva en 14 anys, estava ahir al 7,3% i emmagatzemava 29,7 hectòmetres cúbics amb tendència a la baixa. A la conca del Segre, en situació d’emergència, Oliana té 35 hectòmetres cúbics. L’aforament del riu és de 5,9 metres cúbics per segon en aquesta població de l’Alt Urgell.

Els embassaments de la Noguera Ribagorçana segueixen la mateixa tendència. Canelles està al 33,4% i Santa Anna, al 39%. A la Pallaresa els embassaments també redueixen nivells.

L’aigua de boca està garantida en tots els sistemes.

Restriccions i explotació hidroelectrica

Diversos municipis han registrat problemes de proveïment les últimes setmanes. L’escassetat d’aigua ha portat a aplicar restriccions en localitats com Baix Pallars, Llimiana, Esterri d’Àneu i Figuerola d’Orcau, mentre que alguns pobles han necessitat cisternes.

Granyanella també va tenir problemes però s’ha recuperat. La sequera també ha fet que la producció hidroelèctrica caigui en picat i, pel que fa al pantà de Rialb, la central és l’única de l’Ebre que ha hagut de parar les seues activitats per la sequera.

tracking