SEGRE

ENSENYAMENT PATRIMONI

Aran es mobilitza per la llengua

Uns 50 nens es concentren per demanar que l'occità segueixi sent vehicular a l'escola || Després de la polèmica per la llei que blinda el català als centres

Un moment de la mobilització, ahir, dels nens del casal d’estiu Montanhetes.

Un moment de la mobilització, ahir, dels nens del casal d’estiu Montanhetes.HOTEL DETH PAÍS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Val d’Aran es mobilitza per defensar la seua llengua. Uns cinquanta nens d’entre 5 i 14 anys que participen en el casal d’estiu Montanhetes es van mobilitzar ahir per exigir que l’aranès continuï sent vehicular en l’ensenyament. Sota el lema Er aranés non se toque es van concentrar al davant del Conselh Generau i van fer arribar a la conselhèra de Coneishement, Angelina Cases, les seues propostes perquè l’aranès sigui una llengua viva.

A més, els nens també han elaborat samarretes i una pancarta que ahir van desplegar al CAP de la Vila de Vielha per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de defensar la llengua pròpia de la Val. En aquest sentit, Cases va explicar que els petits li van remetre una instància en la qual demanen al Conselh que, al seu torn, reclami a la Generalitat que l’aranès mantingui l’estatus de vehicular a les escoles. Aquesta polèmica va saltar a començaments del mes de juliol passat, després de l’aprovació de la llei que blinda la immersió lingüística del català a les aules.

El Conselh va denunciar llavors que amb aquesta normativa l’aranès perdia la condició de vehicular i quedava relegada a curricular. Per això, el ple va aprovar una declaració institucional en què es reclamava que es canviés la llei i es rebutjava el tracte que hi rebia aquesta llengua. Aquesta també va ser la reivindicació que va centrar l’última edició de la Corsa d’Aran per sa Lengua, on també es va posar en relleu que l’ús social de l’aranès perd força.

Per la seua part, la Generalitat va assegurar que l’aranès manté el caràcter de vehicular, tal com preveuen altres normatives com la llei d’Educació o la de l’Occità.

Un hotel promou la cultura occitana amb descomptes del 5%

L’Hotel Deth País de Salardú (al municipi de Naut Aran) promociona la cultura occitana amb descomptes del 5% per a aquelles persones que parlin aquest idioma o que tinguin coneixement que a la Val es parla aranès i mostrin “interès per la llengua i sensibilitat”. Fonts de l’establiment van assegurar que l’objectiu d’aquesta bonificació és “posar en relleu el patrimoni lingüístic” i van assenyalar que es tracta d’un descompte “simbòlic”.

Aquest descompte s’aplica durant l’estiu, concretament fins al diumenge 11 de setembre. Des del Conselh Generau, la conselhèra de Coneishement, Angelina Cases, va valorar positivament la campanya que ha posat en marxa aquest establiment de Salardú.

Un moment de la mobilització, ahir, dels nens del casal d’estiu Montanhetes.

Un moment de la mobilització, ahir, dels nens del casal d’estiu Montanhetes.HOTEL DETH PAÍS

tracking