SEGRE

INSTAL·LACIONS POLÈMICA

Compromís de limitar residus a la planta de compostatge de Linyola

El promotor assegura que només rebrà dejeccions d'una granja de la seua propietat

La reunió es va dur a terme a la sala Sindicat i la calor va fer necessaris els ventalls.

La reunió es va dur a terme a la sala Sindicat i la calor va fer necessaris els ventalls.J.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sala Sindicat de Linyola va acollir dilluns un acte informatiu sobre el polèmic projecte d’una planta de compostatge al municipi, amb una assistència massiva de veïns. Allà l’empresa promotora, Agrosegrià, es va comprometre a limitar l’entrada de residus a la futura instal·lació i només tractar-hi dejeccions procedents de les seues pròpies granges de vaques. Responia així als contraris a la planta, que temen que provoqui molèsties i pudors.

Un dels socis de l’empresa, Ramon Sainz de la Maza, va explicar que l’objectiu del projecte és “actualitzar i fer viable” una granja de vaques, ampliant-la per arribar a sis-cents caps. “La planta no és l’objectiu final, sinó una mesura per legalitzar l’explotació”, va remarcar. Va assegurar que no es tracta d’un macrocomplex i que no hi haurà desenes de camions accedint-hi.El promotor es va comprometre davant dels veïns a tractar només els rebutjos d’aquesta instal·lació i rebutjar-ne altres com els procedents d’indústries papereres o d’escorxadors.

Ho va fer en resposta a veïns, que temen que la planta acabi tractant rebutjos diferents als que figuren a la proposta inicial. Sainz de la Maza també va afirmar que les obres a la granja no estan per ara vinculades amb la construcció d’una planta de biogàs.Aquest tema va ser també objecte de polèmica. Alguns veïns van explicar que, en una reunió a Montgai, “es va donar per fet” que Linyola tindria una planta de biogàs.

La impulsa un promotor diferent i l’alcalde, Àlex Mases, va dir que encara no té projecte per fer-la. Tanmateix, té intenció de construir-la i a partir del setembre hi haurà un altre acte informatiu sobre aquesta. A l’acte va assistir també el portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, que va acusar el consistori d’amagar informació sobre la planta de compostatge.

Va explicar que l’entitat va demanar informes i no ha rebut resposta. “Hem presentat al·legacions”, va concloure. L’alcalde, per la seua part, va defensar que el tràmit ha estat transparent: “No tenim voluntat d’amagar res”, va dir.

“Estem en una primera fase del projecte. Ara s’han recollit les al·legacions, i en el seu temps es respondran”, va afegir. Veïns presents a la reunió van criticar la manca d’informació i que el consistori no hagi consultat amb el poble permetre una instal·lació d’aquestes característiques.

Altres van insistir que instal·lar la planta a menys d’un quilòmetre del poble provocarà pudors a la localitat.

tracking