SEGRE

REGADIUS INFRAESTRUCTURES

El Govern impulsa la primera planta solar del Garrigues Sud

A Bovera, per iniciar-la aquest any i reduir costos energètics || Autoritza l'ocupació urgent de les finques expropiades

Una de les basses de les quals rega el Garrigues Sud.

Una de les basses de les quals rega el Garrigues Sud.G.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Executiu va autoritzar ahir l’ocupació urgent de les finques expropiades per a la construcció de la primera planta solar destinada al bombatge d’aigua als regs del Garrigues Sud a Bovera. La comunitat ha adjudicat les obres a l’empresa ACSA Obras e Infraestructuras per 689.112 euros amb l’objectiu que comencin aviat, abans que finalitzi l’any, ja que la previsió és que pugui entrar en funcionament la propera campanya de regs, el març del 2023, segons va explicar el president, Xavier Pelegrí. La Generalitat finançarà el 80 per cent de la inversió i els regants el 20% restant.

La comunitat de regants preveu eliminar les 9 estacions elèctriques de bombatge que omplen les 14 basses repartides en tot el sistema durant els propers anys per reduir la despesa elèctrica. En l’actualitat, té un acord amb l’empresa EDP amb un preu fix per les despeses energètiques fins al 2024 inclòs. Aquell any, la comunitat vol tenir en funcionament almenys sis plantes solars, les dos primeres a Bovera i Flix, respectivament.

La de Bovera està a punt de començar-se i la de Flix es troba en tramitació ambiental, va explicar Pelegrí. La inversió total per a aquestes dos instalciones supera els dos milions d’euros. A més, s’està redactant el projecte d’una tercera planta a Bellaguarda i ja s’han comprat les finques per executar-ne dos més, una de les quals a la Granadella, va afegir.De moment, la despesa elèctrica en el bombatge s’emporta el 80 per cent del pressupost anual de l’entitat, que acostuma a rondar els 2 milions d’euros ja que s’han de salvar desnivells que superen els 500 metres des de la presa a Flix, al riu Ebre, a uns 50 metres sobre el nivell del mar.

La comunitat de regants pretén ser 100% sostenible generant energia de proximitat a través d’aquestes plantes solars.El Garrigues Sud proveeix unes 7.000 hectàrees dels municipis de Flix, Bovera, Bellaguarda, la Granadella, els Torms i Juncosa mitjançant reg per degoteig.

tracking