SEGRE

LEGISLACIÓ REFORMA

Aproven la llei que protegeix els ciclistes de les imprudències

No es podran arxivar les causes malgrat que el jutge consideri que és un cas “lleu” || Fixa condemnes d'un a dos mesos de presó per conductes negligents

Monòlit dedicat a dos ciclistes de Seròs atropellats.

Monòlit dedicat a dos ciclistes de Seròs atropellats.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Senat va aprovar de forma definitiva la llei Ciclista, la llei orgànica de modificació del Codi Penal que afecta les imprudències a la conducció de vehicles a motor o ciclomotor i que corregeix la despenalització que es trobava vigent des del 2015. La normativa entrarà en vigor quan es publiqui al BOE i servirà per ampliar la protecció de les víctimes d’accidents a través de tornar a penalitzar les imprudències, matèria important després de les xifres d’aquest estiu. Es modifica el concepte d’imprudència greu, que ara podrà ser perseguible d’ofici, i podran ser els jutges els que iniciïn el procediment si consideren que hi ha imprudència greu, sense haver de sol·licitar-ho la víctima.

A més a més, els fiscals també estaran facultats per impulsar aquesta mena de procediments penals. Es preveu a més que el procediment penal el pugui iniciar una autoritat administrativa quan s’apreciï una imprudència viària hi hagi o no accidents o víctimes, una cosa que abans només es podia fer a instància de part i només si el jutge detectava una imprudència de més o menys gravetat.Respon així a la indefensió en la qual s’han trobat vianants o ciclistes, víctimes d’accidents, en atropellaments quan, malgrat haver-hi “indicis d’imprudència greus”, s’arxiva la causa perquè els tribunals els consideren “lleus” i, per tant, mancats de responsabilitat penal. D’altra banda, el text aprovat estableix una forquilla de penes (un a dos mesos) per a les lesions que es produeixen per imprudència greu o menys greu, i “no una pena fixa sense marge de gradació”.

En concret, aquesta norma va comptar amb el vot a favor de tots els partits a excepció de Vox, que va votar-hi en contra, i PP i PNB, que van optar per l’abstenció.El nombre de ciclistes víctimes d’accidents a la carretera s’han doblat en onze anys a Lleida. Aquest any ja hi ha hagut 35 sinistres, dels quals quatre han estat greus i un, mortal.

Un club lleidatà, acusació popular en l’atropellament de Castellbisbal

? L’entitat esportiva lleidatana Ilerllengües Prats Cycling Team serà acusació popular a la causa oberta per l’atropellament mortal que va tenir lloc el 21 d’agost a Castellbisbal (Barcelona), en el qual van morir dos ciclistes i un altre va resultar ferit crític quan van ser envestits per un conductor que va fugir i que va ser empresonat, com va avançar SEGRE ahir.

El jutjat d’instrucció número 5 de Rubí ha acceptat la petició de l’entitat, creada a finals del 2021, que ha decidit formar part de l’acció popular en aquesta causa “per la gravetat d’aquests fets i la seua reiteració en les diferents vies urbanes i interurbanes de Catalunya”, segons va explicar l’advocat de l’entitat, Xavier Prats, de Prats Advocats. L’investigat va envair el sentit contrari i anava drogat.

tracking