SEGRE

MEDI AMBIENT QUALITAT DE L?AIRE

Barcelona i el pla de Lleida, amb les pitjors dades de contaminació

Acció Climàtica atribueix el cas de Ponent al fet que es troba envoltat de muntanyes || Des de començament d'any ja acumula quatre avisos per la situació de l'aire

L’estació mesuradora de qualitat ambiental de l’aire ubicada a Juneda.

L’estació mesuradora de qualitat ambiental de l’aire ubicada a Juneda.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La zona del pla de Lleida és la segona de tot Catalunya amb el major nombre d’avisos preventius per contaminació de l’aire. Des de començament d’any, la secretaria d’Acció Climàtica ja ha activat a Ponent quatre d’aquests avisos per la presència excessiva de partícules (cendres, sutge, metalls pesants, ciment o pol·len). El registre d’avisos a Lleida només és inferior al de l’àrea metropolitana de Barcelona, que aquest 2022 ja en suma set.

Fonts del Govern argumenten que la posició en el rànquing d’avisos ve donada perquè Lleida és “una zona plana i envoltada pel Montsec, la Segarra i el Montsant, la qual cosa pot provocar més acumulació dels contaminants emesos pels diferents focus en condicions desfavorables”. Aquesta és la primera vegada en els últims set anys de registres que aquesta zona de Lleida (que inclou el Segrià, les Garrigues, l’Urgell i el Pla) supera la resta d’àrees de Catalunya, amb les quals fins al moment solia tenir el mateix nombre d’emergències climàtiques. Aquests avisos s’emeten quan a les dos estacions de vigilància atmosfèrica de Lleida capital i Juneda registren una xifra superior als cinquanta micrograms per metre cúbic de partícules contaminants a l’aire, el límit a partir del qual es considera que la qualitat de l’aire és deficient.

Recomana reduir l’ús de cotxes, es notifica a les indústries i obres públiques i als ajuntaments que vigilin activitats que generin pols. Es van donar avisos entre el 19 i el 26 de gener i 29 març coincidint amb anticiclons.

tracking