SEGRE

ECONOMIA PATRIMONI

Ciutadilla recupera un vell molí amb forn al curs del riu Corb i el traurà a concurs

Preveu que pugui assumir-ho una família que s'instal·li al municipi i que elabori pa i pastisseria artesanal || Busca finançament per als més de 147.000 euros en què està pressupostat el projecte

L’antic molí i forn de pa, que l’ajuntament va fer visitable i ara preveu reactivar.

L’antic molí i forn de pa, que l’ajuntament va fer visitable i ara preveu reactivar.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Ciutadilla recuperarà un antic obrador de pa a l’abandonat molí fariner de Cal Valls. L’alcalde, Òscar Martínez, va explicar que el projecte persegueix dos objectius: oferir una opció vàlida de treball a una persona o una família que s’instal·li al municipi i proporcionar activitat a aquest espai vinculant-lo amb el que havia significat històricament. El consistori va aprovar la segona fase de la rehabilitació de l’edifici en un ple municipal celebrat el passat 7 de setembre i li va assignar un pressupost de 147.276 euros.

La intenció és recuperar l’obrador i treure’l a concurs perquè l’explotin persones que vulguin dedicar-se a elaborar productes vinculats amb la pastisseria artesanal a l’entorn d’un antic molí fariner que ja havia destinat una part de l’edifici a forn i a la cocció de pa.

Els fills dels últims moliners van visitar l’edifici, l’últim dret, en una jornada a l’abril

“Es tracta d’una declaració d’intencions”, va dir l’alcalde, “una proposta que ha de facilitar que els qui decideixin viure en aquest poble puguin tenir opcions de guanyar-se la vida, ja que som conscients que, si no hi ha alternatives, és difícil fer el pas”. Per a Òscar Martínez, a banda de la venda del producte a veïns i visitants, la idea és que el futur negoci “pugui explotar-se també amb venda online i mitjançant la restauració del territori”.L’ajuntament busca ara finançament per al projecte. A l’abril, va organitzar una jornada de portes obertes a l’antic molí, que la família Valls va deixar al municipi en herència el 2005.

“Es considera un dels últims vestigis de la prolífica indústria hídrica que havia tingut Ciutadilla i rehabilitant-lo podrem incloure’l en la ruta per descobrir el patrimoni local”. El de Cal Valls és un dels set molins que hi havia al terme municipal de Ciutadilla dins del curs del riu Corb i l’únic que queda dret. Va funcionar fins a l’any 1962.La primera fase de la recuperació de l’immoble va costar 123.000 euros, que van ser finançats majoritàriament per la Diputació a través del programa Ponent Activa, i la resta, amb fons propis.

L’actuació va permetre fer visitable l’antic edifici i en futures fases està previst recuperar la bassa i l’entorn. A la jornada de l’abril van assistir els fills dels últims moliners que hi van viure i el diputat Carles Gibert va assenyalar “la necessitat de continuar posant de relleu tot el paisatge i el patrimoni agrari de les nostres terres”.

Altres iniciatives per evitar la marxa de veïns

Ciutadilla va municipalitzar el passat 2018 una botiga de queviures per garantir aquest servei bàsic i així evitar que els veïns s’hagin de desplaçar fora del municipi per haver de fer la compra, tal com van fer durant dos anys des del tancament de l’antiga botiga del poble. Ara és un “èxit”. També va posar en marxa el menjador a l’escola i va destinar espais a joves i a la gent gran.

Els forns de pa, un negoci clàssic ara en escac

Els forns de pa estan en crisi en bona part com a conseqüència de la pujada de preus i de costos de producció. L’últim exemple d’aquesta situació és el forn de Miralcamp, que ha tancat aquest estiu arran de la falta de rendibilitat. A les Garrigues, tradicional plaça de producció fornera, es tem que la comarca perdi en tres anys productors a Arbeca, Vinaixa, Cervià i les Borges Blanques.

tracking