SEGRE

EMERGÈNCIES MUNTANYA

Moren els excursionistes trobats amb hipotèrmia a la Vall de Boí

Una parella francesa de 65 i 67 anys que va ser rescatada dimecres en estat greu

Els Bombers van localitzar la parella inconscient a prop de l’estany de Contraix.

Els Bombers van localitzar la parella inconscient a prop de l’estany de Contraix.BOMBERS GRAE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos excursionistes rescatats dimecres al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici van morir ahir a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, on van ser evacuats amb hipotèrmia extrema. La parella, un home de 67 anys i una dona de 65 de nacionalitat francesa, havien iniciat dimarts una excursió des del refugi Ventosa i Calvell per cobrir l’etapa fins a l’estany Llong. Els serveis d’emergència van rebre a les 12.25 hores de dimecres un avís que alertava que hi havia dos persones inconscients a prop de l’estany de Contraix, a la Vall de Boí.

Els Bombers de la Generalitat van activar dos helicòpters amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i amb un metge del SEM. Després de practicar-los una primera maniobra de reanimació, els dos ferits van ser evacuats al Vall d’Hebron, on finalment ambdós van morir ahir després d’estar ingressats en estat greu. S’ha de recordar que aquest va ser el segon rescat en menys de 24 hores d’excursionistes amb hipotèrmia. Dimarts, els Bombers de la Generalitat van atendre una altra parella que va ser sorpresa per la tempesta a la Torre de Capdella, a la Vall Fosca.

Ambdós van ser evacuats a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp. La dona amb hipotèrmia moderada i l’home, amb una hipotèrmia lleu. Els Bombers van reiterar que en aquesta època de l’any hi ha un augment de rescats de persones que es veuen sorpreses per les condicions meteorològiques en alta muntanya, on el temps pot canviar de forma brusca. Per això, van demanar precaució a la ciutadania, instant-la a comprovar les previsions abans d’emprendre una ruta i anar ben equipats.

Augmenten els rescats de muntanya, amb 200 en sis mesos Els Bombers de la Generalitat han portat a terme aquest any, fins al 18 de juliol, 202 rescats i recerques al medi natural a la província. Es tracta d’una xifra lleugerament superior a la del mateix període de l’any passat, quan hi va haver 191 casos entre l’1 de gener i el 31 de juliol. Aquest registre supera en un 21% el que hi va haver el 2020 i és més del doble de la que hi havia fa una dècada. El principal motiu és la major afluència de persones a espais naturals pel boom d’activitats de muntanya.

tracking