SEGRE

MUNICIPIS CERTÀMENS

Alguaire reprèn la Fira de la Figa i aposta per donar-li més protecció

El consistori inicia la tramitació per aconseguir la Indicació Geogràfica Protegida per a la varietat coll de dama || Prop de cinquanta expositors al certamen

Un visitant calibra la qualitat de les figues abans de comprar una caixa d’un quilo a 5 euros.

Un visitant calibra la qualitat de les figues abans de comprar una caixa d’un quilo a 5 euros.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alguaire va inaugurar ahir una nova edició de la XIII Fira de la Figa després de dos anys de pandèmia ja que el certamen biennal s’havia de celebrar l’any passat. Durant el cap de setmana hi participen una cinquantena d’expositors de diversos sectors, des del gastronòmic i d’artesania fins a la maquinària agrícola. Tres estands estan dedicats als productors de la varietat local de figa, la coll de dama, per a la qual l’ajuntament reclama una Indicació Geogràfica Protegida.

De fet, segons l’alcalde, Antoni Perea, ja s’ha començat la tramitació amb la conselleria d’Acció Climàtica i busquen el suport de la majoria dels productors locals. El director general d’Empreses Agroalimentàries de la Generalitat, Joan Gòdia, va ser l’encarregat d’obrir el certamen sobre la figa, un fruit que va qualificar de patrimoni de Catalunya. Va remarcar que Alguaire és un dels principals productors, amb el 40 per cent de tot Catalunya, la qual cosa avala que sigui un cultiu que cal potenciar per aconseguir la diversificació.Les gelades de primavera van minvar la producció, que al municipi responsables de Cefruco-Actes van quantificar en uns 700.000 quilos a l’any.

La campanya, que va de l’agost al novembre, s’ha reduït als mesos de setembre i octubre. El preu és de 5 euros el quilo de la varietat coll de dama.El certamen ofereix també tallers, degustacions i conferències. El Gremi de Forners de Lleida i entitats socials locals preveien elaborar la coca de figa més gran del món durant la tarda.

tracking