SEGRE

ECONOMIA THINK TANK DEL PIRINEU

Així funciona Pallars Actiu, un lobby format per 94 socis públics i privats que busca generar oportunitats al territori

Promou estudis de mercat i busca finançament per a projectes com el Tren dels Cims, una malteria familiar o un centre de carn de caça

Membres del consell assessor del Pallars Actiu, durant una reunió dijous passat.

Membres del consell assessor del Pallars Actiu, durant una reunió dijous passat.M. CODINAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pallars Actiu és actualment un model d’èxit de col·laboració publicoprivada per impulsar un territori fins ara en risc de despoblació. El lobby va iniciar l’activitat el 2013 circumscrit al Pallars Jussà i gairebé una dècada després ja s’ha ampliat al Sobirà amb nous socis i té entre mans projectes de pes: una malteria per a cervesa, un escorxador per a carn de caça o diverses plantacions d’agricultura ecològiques. A més, al costat d’altres organismes està impulsant a la Vall Fosca el projecte turístic del Tren dels Cims, que vol recuperar l’antic Carrilet, utilitzat fa més de cent anys per a la construcció de la central de Capdella.

Els membres del consell assessor, que es reuneix cada mes i mig, ocupen llocs de responsabilitat en grans empreses, però quan parlen del Pirineu de Lleida se centren a identificar oportunitats i impulsar-ne l’execució. SEGRE ha assistit aquesta setmana a una de les reunions a Barcelona. Les presideix Josep González, històric president de Pimec i d’origen pallarès.

L’acompanyen el conseller delegat de la multinacional Irestal Group, Joaquim Boixareu; el director del setmanari L’Econòmic, Ramon Roca; el director comercial de Grup Ametller Origen, Víctor Duró, i el director de BOS Consultants, Joan Font, entre d’altres.L’entitat no finança projectes, sinó que els promou per potenciar les empreses establertes i l’emprenedoria, fomentant activitats i inversions. Encara que el seu àmbit són els dos Pallars, l’impacte de les seues accions intenta incloure totes les comarques del Pirineu occidental i la Val d’Aran. Així mateix, Pallars Actiu acompanya també projectes empresarials en el seu procés de creació, creixement i consolidació i porta a terme formacions, encontres empresarials i assessorament per a la sol·licitud d’ajuts i subvencions.

Ha creat també la Xarxa d’Emprenedoria Femenina, que compta amb més de 70 empreses i projectes liderats per dones a fi de visibilitzar el seu treball i paper en el món rural.

“La nova Oficina Acelera Pyme de Tremp és una gran notícia”

Josep González i Sala (Llimiana, 1946), actual president de Pallars Actiu i fins l’any passat president també de la Fundació Pimec, opina que un dels grans reptes per al desenvolupament econòmic dels Pallars són les vies de comunicació. En aquest sentit, assegura que “la dificultat d’arribar no és només un hàndicap econòmic, sinó també turístic”, i malgrat la millora que s’està duent a terme a Comiols, assegura que “és també necessari millorar els accessos des de la part francesa”.Pel que fa a la identificació de les noves oportunitats, González va explicar que, arran de la pandèmia de Covid-19, van impulsar des de l’entitat diferents estudis de mercat per determinar les problemàtiques i casuístiques del territori, a fi de definir línies d’actuació per fer-lo atractiu per teletreballar.

Els estudis resultants van ser presentats als consistoris de les dos comarques, atès que captar nous veïns és també una mesura per frenar la despoblació al territori. En aquest sentit, González va anunciar també la imminent creació d’una Oficina Acelera Pyme a Tremp, un projecte en el qual Pallars Actiu ha col·laborat activament al costat dels consells de les comarques del Pirineu i el Conselh d’Aran i que consisteix en un espai físic i virtual per donar suport a les pimes i autònoms i ajudar a millorar el funcionament dels seus negocis.

Esdeveniment a Tremp per fer-lo més atractiu a perfils digitals

Tremp acollirà els dies 15 i 16 d’octubre el Rural Lab Weekend, en el qual veïns del municipi i un grup de professionals digitals de diferents llocs del país intercanviaran els seus punts de vista per dissenyar un model de poble atractiu i eficient per a residents de totes les edats i professions.Al costat de l’organització Garage Stories i el consistori del municipi, Pallars Actiu és un dels impulsors d’aquesta iniciativa, que té per objectiu generar idees i presentar propostes sobre cultura, educació, treball, medi ambient i salut.

Josep González, president de Pallars Actiu.

Josep González, president de Pallars Actiu.M. CODINAS

tracking