SEGRE

SERVEIS PROVEÏMENTS

Almenar veta beure aigua de l'aixeta al trobar mercuri en una font

En mostres efectuades a la que hi ha a la plaça Onze de Setembre || El consistori investiga les causes de l'aparició del metall i la Diputació fa més proves

La font de la plaça Onze de Setembre, tancada igual que altres per l’abocament de mercuri a la xarxa.

La font de la plaça Onze de Setembre, tancada igual que altres per l’abocament de mercuri a la xarxa.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Almenar va prohibir ahir a través d’un e-bando beure o cuinar amb aigua de l’aixeta després de trobar rastres de mercuri en una mostra recollida per tècnics de la Diputació. Segons l’alcaldessa, Teresa Malla, la mostra d’aigua es va prendre a la font de la plaça Onze de Setembre, recentment inaugurada, i immediatament es va tallar el proveïment a la població, que ha celebrat la festa major des de divendres passat fins ahir dilluns. També es va donar avís urgent a la Mancomunitat d’Aigües de Pinyana, a la qual està connectada per al subministrament de boca, però l’organisme va descartar una afectació a la canonada general i diversos alcaldes del Segrià consultats que també utilitzen l’esmentat servei van constatar no tenir problemes de proveïment.

Tot apunta que la problemàtica se centra en la xarxa municipal que gestiona el consistori d’Almenar. Segons va afirmar Malla, la diputació de Lleida procedirà avui a fer noves analítiques en diversos punts. L’ajuntament estudia diverses hipòtesis.

Pot ser que les restes del metall procedeixin del dipòsit general, d’alguna conducció en mal estat o d’alguna captació afectada per la sequera. “Estem sospesant totes les opcions encara que, en realitat, no sabem la causa concreta que ho pot generar.” Malla va indicar que el subministrament no es restablirà fins que es tingui la total seguretat que no hi ha restes de mercuri a la xarxa de proveïment i fins que les proves de la Diputació i Salut ho corroborin. Fins aleshores, els veïns hauran de beure aigua embotellada.

Estiu complicat per sequera, abocaments i terbolesa

Aquest estiu ha estat complicat pels problemes en el proveïment a nombrosos municipis. Pobles de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues no van poder beure de l’aixeta dinou dies del mes de juny en què es van veure obligats a recórrer a les cisternes i a l’aigua embotellada per l’alt índex de pesticides en els dipòsits i el pantà d’Utxesa, d’on capten. Els més de 2.000 veïns de Torres de Segre, amb la presa al Canal de Seròs, van recuperar el servei a primers d’agost.

A més, la sequera va obligar al juliol poblacions com la Curullada i Maldà a recórrer a les cisternes per proveir els veïns. Maldà va prohibir regar horts i jardins. Pobles del Pirineu també han patit problemes en el subministrament i han hagut d’aplicar restriccions com és el cas de Bellver de Cerdanya o Gerri de la Sal, mentre que altres han hagut de recórrer als camions cisterna per assegurar el subministrament com va passar als municipis de Peramea, Castilló de Tor, Castell de Mur o Sant Esteve de la Sarga.A finals d’agost, una desena de nuclis de l’Urgell i el Pla van recomanar no beure aigua de l’aixeta per problemes de terbolesa al Canal d’Urgell.

Agramunt va ser un dels que van patir aquest problema amb altres localitats del Pla, a més de Vilagrassa i Estaon, a la Vall de Cardós.

tracking