SEGRE

EDUCACIÓ CENTRES

Trenta nens i nenes del Pallars Jussà van a una escola que la Generalitat no reconeix

El col·legi El Rogle, fundat el 2020 per una associació de famílies || Educació va intentar tancar-lo i el centre obre la porta a regularitzar la seua situació sense renunciar al model pedagògic que defensa

Una imatge de l’interior de l’escola publicada pel mateix centre a les xarxes socials.

Una imatge de l’interior de l’escola publicada pel mateix centre a les xarxes socials.EL ROGLE WALDORF LLIURE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una trentena d’infants del Pallars Jussà van a classe a una escola que la Generalitat no reconeix com a tal. Es tracta d’El Rogle Waldorf Lliure, fundada per una associació de famílies. Va obrir el 2020 en una casa pròxima a la carretera C-13 a Talarn i el departament d’Educació va intentar tancar-la al poc d’estrenar-se. Dos anys després, responsables del centre mantenen contactes amb la conselleria per abordar la possibilitat de regularitzar-lo sense renunciar al model pedagògic que defensen. L’escola es va constituir per impulsar la pedagogia Waldorf, un model educatiu alternatiu que atorga una gran importància a l’experimentació i la comprensió per part dels alumnes i busca afavorir totes les facetes del seu desenvolupament personal. El col·legi imparteix des d’educació infantil fins a secundària obligatòria (ESO), encara que Educació no expediria aquest títol als alumnes que hi concloguin els estudis, al tractar-se d’un centre al marge del sistema educatiu oficial.

Així ho va explicar el director dels serveis territorials d’Educació a Lleida, Claudi Vidal.“Aquests menors tenen plaça en una escola, i al no anar-hi es considera que estan en situació d’absentisme escolar”, va afirmar Vidal. Va indicar que la conselleria va enviar inspectors a El Rogle, va instar l’ajuntament de Talarn a tancar-lo i també hi van intervenir els serveis socials. Res d’això va tenir cap efecte: el consistori va rebutjar tancar l’escola fa dos anys al considerar que es tractava d’un conflicte educatiu que superava les seues competències.

Els protocols dels serveis socials, per la seua part, estan dissenyats per actuar davant de situacions de desemparament de menors, una cosa que no passa en el cas dels alumnes d’El Rogle.“No és desemparament ni abandó, són famílies que escullen un model concret d’ensenyament”, va recalcar la directora de l’escola, Alicia Saiz, que va reivindicar el dret de les famílies a “decidir sobre l’educació dels fills”. Va defensar l’ús de la pedagogia Waldorf i va indicar que el centre vol mantenir una ràtio d’un màxim de dotze alumnes per cada docent. Als centres públics és d’almenys una vintena, en funció de cada curs. Per a la directora, mantenir les premisses que van inspirar la fundació de l’escola és més important que obtenir el reconeixement de la Generalitat. “Ens hem reunit amb la conselleria, però no només escoltarem, també volem ser escoltats”, va dir.

Sense subvencions per al col·legi ni per a les famílies dels alumnes

La directora d’El Rogle va assegurar que les famílies dels alumnes saben que el centre no és reconegut per la Generalitat, i va destacar que malgrat tot estan “compromeses amb el projecte educatiu”. L’escola no rep ajuts al no formar part del sistema educatiu oficial, i se sosté gràcies a les quotes que paguen les famílies. Aquestes, al seu torn, no poden optar a subvencions de menjador ni tenen bus escolar gratuït.Al no poder obtenir el títol de l’ESO a El Rogle, tant Saiz com Vidal van apuntar a la possibilitat que els escolars cursin l’últim curs de la secundària obligatòria en una altra escola. La directora va afegir una altra alternativa: va indicar que es pot accedir sense l’ESO a algunes titulacions com les de les EOI i el grau mitjà artístic i d’educació física. A d’altres es pot accedir després de passar una prova a partir dels disset anys. “Voldríem fer un curs més per preparar-les”, va explicar.

tracking