SEGRE

TURISME ACTIU

Les estacions d'esquí nòrdic estrenen cinc rutes turístiques sobre el patrimoni local

Una activitat complementària als esports d'hivern per atreure visitants quan no hi ha neu || Cinc recorreguts circulars senyalitzats amb temàtiques diferenciades i dirigits a famílies i escoles

Les instal·lacions de l’Sport Centre de Rialp al costat de la carretera C-13.

Les instal·lacions de l’Sport Centre de Rialp al costat de la carretera C-13.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les estacions d’esquí nòrdic de la Mancomunitat de Municipis per a la Promoció de l’Esquí Nòrdic (Tot Nòrdic) a l’Alt Urgell i la Cerdanya estrenaran aquesta tardor cinc itineraris ecoturístics. Aquestes rutes es plantegen com un complement als esports d’hivern i busquen atreure visitants en els mesos sense neu als complexos de Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa, Lles de Cerdanya, Aransa i Guils-Fontanera. Seran rutes circulars senyalitzades i diferenciades per temàtiques.

Les rutes es podran recórrer en hivern amb raquetes de neu i la resta de l’any practicant senderisme. La senyalització estarà instal·lada abans del 30 d’octubre. El consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya (CAUC) lidera aquest projecte i gestiona fons europeus del Programa Leader en col·laboració amb Tot Nòrdic.

Aquest organisme va indicar que busquen “crear activitats complementàries” a l’esquí “ampliant la temporalitat de l’oferta” i “crear activitats relacionades amb els recursos propis del territori i característiques específiques de cada estació” perquè els municipis que les acullen “tinguin vida tot l’any”.Eva Múrcia, tècnica del CAUC, va apuntar que cada estació disposarà d’un itinerari amb una temàtica diferent. El projecte planteja trajectes concebuts per divulgar la fauna i la flora, mentre que altres estan dedicats a donar a conèixer aspectes de la vida i les tradicions de la muntanya, com els aprofitaments silvícoles, les pastures, les rutes tradicionals de comunicació, els aprofitaments cinegètics i qüestions relacionades amb l’etnologia. Les rutes transcorreran per senders ja existents per reduir al mínim l’impacte ambiantal.

“En cap cas tenim intenció d’obrir camins nous”, va insistir Múrcia.Aquests nous itineraris estaran dirigits a un públic familiar i escolar. La posada en marxa d’aquest projecte implicarà instal·lar plafons informatius per senyalitzar cada un dels itineraris. Les estacions disposaran de tríptics i fitxes pedagògiques específiques per donar a conèixer tots els detalls de les respectives rutes als visitants, mentre que la pàgina web de cada un d’aquests complexos difondran també informació sobre aquests recorreguts.Els promotors destaquen la voluntat de “potenciar” el paper de les estacions d’esquí nòrdic com a “dinamitzadores” de les valls pirinenques que les acullen.

Van destacar la necessitat d’“aprofitar l’impacte clau” que tenen en el desenvolupament dels municipis on estan ubicats. Múrcia va recalcar que en molts casos són les empreses “més importants” dels seus respectius municipis i les que creen més llocs de treball.El CAUC ultima el procés d’adjudicació dels treballs per adaptar els itineraris, que suposarà una inversió d’uns 19.000 euros. Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ha venut l’Sport Centre de Rialp, les instal·lacions esportives de la seua propietat al costat de la carretera C-13, a la Fundació Pia Autònoma Institut Pere Tarrés d’Educació a l’Esplai (fundació Pere Tarrés) que des de fa anys tenia llogat part del complex i també l’explotava.

Una altra empresa del Sobirà gestionava el gimnàs per un període de 25 anys, mentre que altres firmes explotaven l’alberg i l’establiment de restauració. La subhasta d’aquest immoble es va fer a finals de juny i aquest mes de setembre s’ha formalitzat el contracte de compravenda. Així, Ferrocarrils va comunicar el mes de juny als responsables de les empreses que explotaven els serveis de l’Sport Centre la venda del complex esportiu i va exigir a través de les clàusules de la subhasta que els nous adjudicataris respectessin la durada dels contractes que actualment estan vigents.L’Sport Centre formava part de Port Ainé quan l’empresa propietària, Pallars Industrial, es va declarar en concurs de creditors al no poder pagar crèdits atorgats per l’ICF.

Les instal·lacions esportives al costat de la carretera van sortir a subhasta el 2007 juntament amb les pistes d’esquí i la Generalitat les hi va adjudicar, tal com va fer un any abans amb Espot Esquí. El Govern va posar les dos estacions del Pallars Sobirà en mans de Ferrocarrils, que va treure a concurs l’explotació de l’Sport Center de Rialp el 2014.

Campanya turística al Pirineu aquesta tardor

El Patronat de Turisme de la Diputació promou per a aquesta tardor una campanya per continuar posicionat el Pirineu de Lleida com a destinació de proximitat i naturalesa i amb una àmplia oferta que va des de la brama del cérvol fins als últims dies del ràfting per la Noguera Pallaresa. Lleida t’espera de nou. Vine i Viu-la, se centra en activitats gastronòmiques, de naturalesa i també en activitats culturals i de patrimoni a les comarques de muntanya.

tracking