SEGRE

RAMADERIA ENERGIES RENOVABLES

Cooperatives de la Seu volen obtenir biogàs de les dejeccions de les vaques

Per estalviar en energia, en un pla que inclou assegurar-se pastures i automatitzar tasques

A l’Alt Urgell i la Cerdanya hi ha 79 explotacions i la producció és de 69.000 litres de llet anuals.

A l’Alt Urgell i la Cerdanya hi ha 79 explotacions i la producció és de 69.000 litres de llet anuals.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les cooperatives Cadí i Pirenaica de la Seu, que agrupen ramaders de l’Alt Urgell i la Cerdanya, volen obtenir biogàs de les dejeccions de les seues vaques per reduir la factura energètica. Volen utilitzar-lo per a autoconsum d’energia de les instal·lacions i com a combustible per a la seua flota de camions. Aquesta proposta forma part d’un ambiciós projecte per assegurar la sostenibilitat del sector lacti.

La planta per obtenir biogàs haurà de construir-se a l’Alt Urgell, i les dejeccions es faran servir també com a fertilitzant als prats de pastures. El projecte preveu assegurar aquesta font d’aliment per al bestiar mitjançant regs. Es preveu recuperar-ne alguns que ara estan en desús, com els de Noves de Segre i Bellver de Cerdanya, i millorar i automatitzar els que ja funcionen des de Bassella fins a Puigcerdà.“Si disposem de més aigua, tindrem més pastures i cereal”, va explicar Toni Torrent, de la Cooperativa del Cadí.

A més d’automatitzar regs, el projecte planteja també estendre els automatismes a les granges i robotitzar el procés per munyir les vaques. Els promotors ja tenen el projecte, redactat amb el suport de l’Idapa, i opten als ajuts del fons Next Generation de la UE. El principal objectiu és incorporar joves a les explotacions i modernitzar el sector perquè treballin amb comoditat.

Asseguren que tenen el suport del sindicat UP, ajuntaments i consells.L’Alt Urgell també serà seu de l’Institut Català de la Llet, que impulsa el Govern a l’Escola Agrària de Bellestar.

tracking