SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Biogàs de Lleida proveirà més de deu mil cases l'any que ve

Primeres conduccions per injectar-lo a la xarxa de subministrament de gas natural

Instal·lacions de biogàs de Porgaporcs a Vila-sana.

Instal·lacions de biogàs de Porgaporcs a Vila-sana.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Biogàs obtingut de dejeccions ramaderes a Lleida encendrà fogons i proporcionarà calefacció i aigua calenta a més de deu mil habitatges a partir de l’any que ve. Això és possible gràcies a dos factors. El primer és la implantació d’un nou tractament denominat upgrading, que depura i augmenta el seu poder calorífic fins a equiparar-lo al del gas natural d’origen fòssil.

El segon és la construcció de les primeres conduccions per injectar aquest gas depurat, conegut com biometà, a la xarxa de distribució gasística. La Generalitat ha iniciat aquesta setmana els tràmits per a una conducció de dos quilòmetres entre el Poal i Vila-sana per connectar a la xarxa gasística a la planta de biogàs de l’empresa Porgaporcs en aquesta última localitat el 2023. Aquesta firma del Pla ha signat un acord amb el grup Naturgy en virtut del qual proporcionarà el gas en brut obtingut de dejeccions i altres residus, perquè la companyia el depuri al mateix recinte de la planta de Vila-sana i el comercialitzi.

Aquesta iniciativa se sumarà a la de l’explotació ramadera Torre Santamaria a Vallfogona de Balaguer, que a començaments d’any es va convertir en la primera a Lleida a injectar gas depurat a la xarxa de distribució.La producció de biogàs a la planta de Vallfogona, de 30 GWh anuals, i la de Vila-sana, que s’estima en 11,8 GWh, equivalen al consum mitjà de més de deu mil habitatges.

Assessorament des del Pla per construir altres instal·lacions

? Els responsables de l’empresa Porgaporcs assessoren també tercers en projectes de biogàs a través de la consultora Ecobiogàs. Membres de la firma van indicar que participen en el disseny d’una gran central de biometà a Castella-la Manxa.

A l’espera de connectar la planta de Vila-sana a la xarxa de gas, el biogàs s’utilitza com a combustible per generar electricitat. El preu de venda és per ara superior al del gas, però l’empresa vol orientar-se cap a aquest últim els propers anys al considerar que hi haurà menys competidors.

tracking