SEGRE

DELINQÜÈNCIA PREVENCIÓ

Creen en un poble de Lleida trampes legals contra els lladres

Instal·lades ja en mitja dotzena de granges i magatzems de Ponent || Pols pica-pica, núvols de fum o taques de tinta

Imatge panoràmica de l'Albagès

Imatge panoràmica de l'AlbagèsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d’investigadors i membres d’una productora audiovisual domiciliada a l’Albagés acaben de llançar el projecte Dissuasió Creativa, una proposta d’escarments contra lladres reincidents de les zones rurals de Lleida. Concretament, s’instal·len trampes legals, moltes de procedents dels jocs escape room, per espantar delinqüents que perpetren bàsicament robatoris en magatzems agrícoles i granges. Cartells amenaçadors, pols pica-pica, esprai pebre, bombes fètides, claus contra pneumàtics, núvols de fum de glicerina i fins i tot tinta que taca la pell durant setmanes són alguns dels mètodes que es poden arribar a instal·lar en itineraris prèviament estudiats i amb la presència de sensors per monitorar el pas dels lladres a temps real.

Es tracta de mesures legals que busquen la dissuasió i evitar la reincidència. “Hi ha molts veïns de pobles petits que estan molt esgotats pels robatoris continus a les seues propietats”, argumenten responsables del projecte, que reconeixen que les alarmes i les càmeres de videovigilància ja no són obstacles per a delinqüents en propietats aïllades. El pressupost d’actuació d’aquesta empresa pot variar dels 500 als 4.000 euros, segons la sofisticació.

La iniciativa, que va arrancar a començaments de l’estiu passat, ja s’ha portat en mitja dotzena d’explotacions i magatzems agrícoles de les Garrigues, com Cervià, el Soleràs i l’Albagés però també a Olius (Solsonès) i confien a avaluar-ne l’efectivitat en els propers mesos. “Estem encara en període de proves i, en mesos, analitzarem si els lladres reincideixen”, argumenten. Dissuasió Creativa està emparat dins de Rastrejadors.cat, una pàgina web que ven els serveis d’investigació informàtica per a aquells usuaris d’internet que temen ser estafats a la xarxa.

tracking