SEGRE

MUNICIPIS DEMOGRAFIA

Setze pobles de Lleida comencen a acollir refugiats per frenar la despoblació rural

Dins del projecte impulsat per l'Associació de Micropobles de Catalunya en col·laboració amb la Generalitat || Permetran reobrir habitatges buits i se'ls facilitarà feina perquè puguin inserir-se socialment

Renzo i Yanaina són uruguaians i fa molt poc que
viuen a Aspa

Renzo i Yanaina són uruguaians i fa molt poc que viuen a AspaA.T.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Famílies de refugiats han començat a arribar a 16 pobles de Lleida, adscrits al programa que va posar en marxa fa un any l’Associació de Micropobles de Catalunya en col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per frenar la despoblació rural. Són ajuntaments de menys de 500 habitants que faciliten a aquestes famílies un habitatge i una primera ocupació durant 12 mesos per garantir la integració social d’aquests nous veïns, la qual cosa permet reobrir cases buides. Una família ja ha arribat a Aspa i en els propers dies d’altres s’instal·laran a Almatret, la Sentiu de Sió, Ciutadilla, Torre-serona, Torrebesses, Bellaguarda, Talarn, Preixens, Llardecans, Nalec, Baix Pallars, els Omells de na Gaia, Farrera, Conca de Dalt i Tírvia.Segons Mario Urrea, president de l’Associació de Micropobles i alcalde de Torrebesses, tots ells tenen l’estatus de refugiats.

Són persones que van marxar del seu països per temor a la persecució, a conflictes bèl·lics, violència generalitzada o altres circumstàncies que els permeten optar a protecció internacional. Procedeixen de Síria, l’Afganistan, Colòmbia, l’Uruguai o Bolívia, entre altres països. Urrea va puntualitzar que no s’hi han inscrit refugiats d’Ucraïna, ja que la Generalitat va disposar un programa específic per a ells.De les 350 famílies que s’han inscrit en el programa, ja s’ha adjudicat destinació a un total de 39 arreu Catalunya.

Gairebé la meitat s’instal·laran a Lleida i la resta, a Tarragona, Girona i Barcelona. La Generalitat inverteix gairebé un milió d’euros en aquesta iniciativa que beneficia, ara per ara, una trentena de persones a les comarques lleidatanes. “S’ha tingut en compte la procedència per facilitar-los un entorn similar al del lloc d’origen”, va remarcar Urrea.

Cinc tècnics faran seguiment de la integració perquè puguin trobar feina al finalitzar el contracte laboral d’un any, a banda de l’escolarització dels fills. Els lloguers dels habitatges oscil·len entre 150 i 400 euros. Són pisos municipals i de particulars que s’han sumat al projecte.

Habitatge per a una família equatoriana a Torre-serona

Habitatge per a una família equatoriana a Torre-seronaA.T.S.

tracking