SEGRE

MUNICIPIS MEMÒRIA HISTÒRICA

Torres de Segre retira dels carrers símbols franquistes

Noves plaques després de treure les dedicades als Borbons

La retirada de plaques franquistes dels carrers de Torres de Segre.

La retirada de plaques franquistes dels carrers de Torres de Segre.A.T.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Torres de Segre ha retirat tots els símbols franquistes que quedaven als seus carrers. Són plaques que l’antic Ministerio de Vivienda va instal·lar als portals dels blocs de les Casetes als anys 50 del segle passat. Segons l’ajuntament, amb aquesta actuació “es vol restituir la dignitat de totes les persones caigudes a la Guerra Civil espanyola, siguin de la ideologia que siguin”.

Aquesta intervenció està vinculada a la llei de la Memòria Històrica del 2007, que delega en les administracions locals la retirada de símbols franquistes d’edificis i espais públics. Els treballs per retirar els símbols franquistes s’han aprofitat per instal·lar noves plaques als carrers que, fins a l’estiu passat, estaven dedicades a membres de la Casa Reial. El 23 de juny es va rebatejar el carrer Joan Carles I com Els Plans, amb referència a un camí municipal, mentre que el del Príncep d’Astúries va passar a denominar-se Santa Bàrbara, en honor a la patrona del poble.

Ara aquestes dos vies tenen plaques amb els nous noms. Segons el consistori, el canvi de nom d’aquests carrers obeeix que “els reis Borbons no han destacat per la defensa de la llibertat dels catalans al llarg de la història, ni tampoc per la defensa de la democràcia”. L’ajuntament ha comunicat aquest canvi al nomenclàtor dels seus carrers a l’Institut Nacional d’Estadística canviar-les en el padró muncipal, amb l’objectiu que els veïns no tinguin problemes a l’hora de rebre correspondència i paquets.El ple municipal va aprovar el juny del 2021 aquests canvis en el nomenclàtor del municipi a petició de JxCat, al govern, perquè aquest va ser un compromís electoral.

El carrer Santa Bàrbara, abans Príncep d'Astúries.

El carrer Santa Bàrbara, abans Príncep d'Astúries.A.T.S.

tracking