SEGRE

FAUNA CAÇA

La captura del senglar a la Ribagorça atreu caçadors de països del nord d'Europa

El vedat d'Areny espera aquest mes els primers aficionats d'aquests països, cosa que beneficia l'hostaleria

Imatge dels senglars abatuts en una cacera al vedat d’Areny.

Imatge dels senglars abatuts en una cacera al vedat d’Areny.A.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El vedat de caça major situat entre la Ribagorça oscenca i l’Alta Ribagorça a Lleida ha notat aquest últim any una important presència de caçadors forans i espera per aquest octubre i novembre un gran nombre d’aficionats de Finlàndia, Noruega, Suècia, Alemanya i Dinamarca. Segons Àlex Castell, de la Societat de Caçadors d’Areny, han rebut un gran nombre de peticions per caçar en aquesta zona, en concret senglars, fet que suposa un benefici per als agricultors pels perjudicis que representa la proliferació d’aquesta espècie (vegeu la pàgina 4). De moment, ja han vingut caçadors d’altres zones d’Espanya, França i Mònaco, una cosa que ha beneficiat hotels i restaurants de les dos comarques ribagorçanes i també del Jussà.

Castell atribueix la fama de la zona a documentals emesos per la productora Reibax Films en televisons i xarxes socials des de fa uns quatre anys, la qual cosa ha repercutit en una allau de peticions per anar-hi a caçar. “Són estades de quatre dies de les quals es beneficien petits hotels, fondes, cases rurals i restaurants.” El període de caça major inclou de primers de setembre a finals de març, encara que a l’abril es donen permisos especials de dos setmanes. Se centren en la caça del senglar, del qual el 2021 van arribar a capturar gairebé 2.000 exemplars, i des d’inicis d’any ja se n’han caçat gairebé mil.

L’augment d’aquesta espècie es deu principalment a la despoblació rural i al canvi climàtic. El vedat compta amb 88 socis i cada temporada acostumen a passar-hi entre 500 i 1.000 aficionats a aquest esport, una xifra que preveuen que augmentarà amb l’arribada de caçadors del nord d’Europa. Castell assegura que “en aquests països la caça no té matisos pejoratius i la veuen com una manera d’equilibrar les espècies, sempre amb respecte”.

D’altra banda, l’Escola de Pesca i Conservació d’Areny també rep interessats forans, alguns dels quals del nord d’Europa, d’Itàlia, de la Gran Bretanya i fins i tot del Japó i dels Estats Units, ja que són especialistes en la tècnica de la pesca mosca sense mort. No obstant, el seu responsable, Ivan Salvelis, va indicar que la major part dels clients són espanyols. L’escola organitza cursos de formació i compta amb centres a Jaca i a Areny.

Imatge dels senglars abatuts en una cacera al vedat d’Areny.

Imatge dels senglars abatuts en una cacera al vedat d’Areny.A.C.

tracking