SEGRE

AGRICULTURA LEGISLACIÓ

El final del veto a les cremes, en vigor d'aquí a uns 2 mesos

Quan es publiqui la llei de gestió de la PAC || El ministeri per a la Transició Ecològica avisa que no és definitiu

Imatge d'arxiu d'una protesta contra el veto a les cremes davant de la subdelegació del govern espanyol a Lleida.

Imatge d'arxiu d'una protesta contra el veto a les cremes davant de la subdelegació del govern espanyol a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’esmena a la llei de Residus (en vigor des de l’abril) aprovada dimecres que eliminarà la prohibició de les cremes agrícoles no entrarà en vigor fins d’aquí a uns dos mesos, a mitjans de desembre, si se segueixen els terminis previstos per a la seua tramitació al Congrés i el Senat. Mentrestant, els agricultors hauran de demanar autoritzacions com a mesura excepcional per a les cremes, i no només permisos a partir del dia 16 com per error va publicar ahir aquest diari. L’esmena es va incloure al projecte de llei d’aplicació de la PAC, que s’ha de posar en marxa l’1 de gener.

Per la seua banda, sindicats agraris com UP van demanar que es permeti ja cremar els residus agrícoles, obviant el precepte de la llei que ara està en vigor i que obliga a triturar-los. El sector rebutja aquesta opció perquè comportarà sobrecostos. La conselleria d’Acció Climàtica, per la seua part, prepara documentació destinada als agricultors per informar sobre les excepcions que hi ha en vigor encara a la prohibició de cremes de restes de poda.

L’objectiu és agilitzar-ne la tramitació i fins i tot flexibilitzar-la per evitar que sigui un obstacle als treballs agrícoles. La directora general d’Agricultura, Elisenda Guillaumes, va explicar a SEGRE que han elaborat juntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries una infografia amb una llista sobre “les excepcionalitats” que hauran de permetre les cremes i que han d’estar vinculades amb plagues, malalties de les plantes o bé males herbes. El ministeri per a la Transició Ecològica, en canvi, va advertir que l’esmena no està definitivament aprovada, sinó que pot rebre esmenes al seu torn durant la tramitació parlamentària.

En un comunicat, el Miteco va assenyalar que la llei aprovada a l’abril “segueix el camí” de l’anterior llei de residus, que també prohibia les cremes agrícoles de forma generalitzada (encara que no incloïa l’obligatorietat de triturar les restes), malgrat que fos “la pràctica habitual” i va dir que l’esmena perjudicarà l’agricultor perquè exclourà les excepcions a la prohibició.

tracking