SEGRE

CERTÀMENS GASTRONOMIA

Rècord de vendes a la Fira de la Seu, però menys beneficis per a l'artesà

Més de 6.000 degustacions el cap de setmana amb la presència de 49 formatgeries

El recinte on es trobaven les parades de formatges, ple de visitants durant la jornada d’ahir.

El recinte on es trobaven les parades de formatges, ple de visitants durant la jornada d’ahir.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un rècord de degustacions de formatges, més de 6.000, constata l'èxit de la 28 edició de la Fira de la Seu malgrat les dificultats que travessen les formatgeries per la pujada de preus de les matèries primeres i l'energia. No poden repercutir-la en el preu dels seus productes per mantenir les vendes i retallen el marge de beneficis.

La Fira de Sant Ermengol de la Seu va tancar ahir la 28 edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu amb més de 6.000 degustacions de formatges, una xifra rècord en la història del certamen encara que amb menys beneficis per als artesans. L’ajuntament va assegurar que ha estat un “èxit” malgrat les dificultats que travessa el sector lacti per l’increment de preus de les matèries primeres i de l’energia.

Tot plegat redueix el marge de benefici dels productors i els obliga a enginyar-se-les per reduir costos, ja que, per mantenir les vendes, no poden repercutir tot l’augment de costos en el preu final dels seus formatges (vegeu la pàgina 4). El bon temps i “les ganes de recuperar la normalitat” després de les restriccions per la Covid també van contribuir a la gran afluència de públic. La tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, va destacar el “greu problema de relleu generacional al sector lacti” i va assenyalar que el grup de treball en el qual participen l’ajuntament, el consell del Alt Urgell, el departament d’Acció Climàtica i empreses del sector “busca solucions que millorin la qualitat de vida dels ramaders, per assegurar una producció de llet que permeti continuar elaborant formatges i altres productes”.

L’alcalde, Francesc Viaplana, va afegir que, a través de les escoles, es dona a conèixer el funcionament del sector formatger perquè els alumnes “ho vegin com una possible sortida laboral”.Els visitants van poder degustar i comprar formatges de vaca, de cabra o d’ovella en format tendre, madurat o sec a les 49 formatgeries participants. La convidada aquest any ha estat Quesos Villaluenga de la Sierra de Gata (Cadis), que elabora formatges de llet de cabra papoya o montejaqueña, raça autòctona andalusa catalogada en perill d’extinció.El certamen no ha deixat de banda la resta de sectors comercials, com la fira d’artesania, l’AutoFira amb set concessionaris de vehicles i la venda ambulant, amb gairebé 260 parades que han sumat tres quilòmetres lineals. El consistori es planteja encarregar un estudi sobre l’impacte econòmic d’aquest certamen.

tracking