SEGRE

LEGISLACIÓ REFORMES

Advocats demanen penes de fins a 4,5 anys per maltractament animal

Demanen que la reforma del Codi Penal inclogui presó també per abandó i no excloure els gossos de caça || Fins a 47 causes en els últims cinc anys a Lleida

Imatge d’arxiu d’una protesta contra el maltractament animal l’any passat a la Granadella.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra el maltractament animal l’any passat a la Granadella.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La comissió dels Drets dels Animals del Consell de l’Advocacia Catalana, formada també per representants del Col·legi d’Advocats de Lleida, ha presentat al·legacions a la reforma del Codi Penal perquè s’ampliïn les penes màximes de presó per maltractament animal de dos a quatre anys i mig i s’incrementi fins als 10 anys la inhabilitació per a la tinença d’animals i per exercir una professió relacionada. Així ho van assenyalar ahir a través d’un comunicat, en el qual van rebutjar que el nou Codi Penal estableixi la possibilitat, en alguns casos, de castigar només amb penes de multa el delicte de maltractament animal, substituint d’aquesta manera la pena de presó amb què es castiga actualment. “D’aquesta forma es beneficia i deixa impunes aquells delinqüents amb capacitat econòmica”, va assenyalar el president de la comissió, Ignasi Puig Ventalló.

Així mateix, també reclamen que el delicte d’abandó es castigui amb una pena de presó i que es tipifiqui expressament el delicte d’abusos sexuals cap a animals, amb independència de si es causen lesions o no, i que s’incloguin nous agreujants en el delicte de maltractament, com si existeix un ànim de lucre, que els fets es facin davant de persones vulnerables i que es faci apologia del delicte a través de les xarxes socials. Els advocats catalans també sol·liciten la creació de nous tipus delictius com el maltractament per imprudència, causar la mort sense sofriment, l’omissió de socors i la sostracció d’animals.

D’altra banda, la comissió reclama que la nova llei estatal de Protecció Animal, que es tramita al Congrés, inclogui els animals que s’utilitzen en la caça, especialment gossos, però també fures i perdius. Una petició que fan després que el grup del PSOE hagi presentat una esmena perquè la futura llei només sigui aplicable en animals domèstics.Segons la memòria de la Fiscalia de Lleida, en els últims cinc anys s’han obert 47 causes judicials per delictes de maltractament animal a les comarques lleidatanes.

L’any passat, van ser una desena, el doble que un any abans i també per sobre de les presentades l’any 2019, quan van ser quatre. El 2018 en va haver 13 i el 2017, 15.

tracking