SEGRE

MUNICIPIS COMUNITAT ENERGÈTICA

Veïns d'Estamariu impulsen la primera planta de biogàs de l'Alt Urgell

Produirà energia elèctrica per al consum col·lectiu d'aquesta població i Bescaran

Presentació del projecte de la Fundació a Estamariu.

Presentació del projecte de la Fundació a Estamariu.FUNDACIÓ PLANES CORTS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un grup de veïns d’Estamariu ha constituït la Comunitat Energètica de l’Alt Urgell-Vall del Port Negre, que impulsarà en aquesta localitat la primera planta de biogàs de la comarca. Aquest equipament, que es construirà a l’explotació de vaques de Cal Matalanó, produirà energia elèctrica per al consum col·lectiu dels veïns d’Estamariu i del poble de Bescaran. La comunitat energètica s’ha constituït amb el suport de la Fundació Planes Corts, una entitat privada sense ànim de lucre creada recentment a Estamariu.

Fonts de l’entitat van apuntar que gestionaran “fins a deu tones al dia de fems i purins” al costat d’una altra tona diària d’escombraries urbanes i altres residus orgànics. Tot plegat permetrà produir “251.800 metres cúbics de biogàs a l’any” que faran servir com a combustible per produir electricitat.Calculen que els veïns que s’uneixin a la comunitat tindran garantit el preu de l’energia “entre un 30 i un 50% més barata” que les tarifes de mercat. Ara per ara la formen cinc socis, tots veïns d’Estamariu.

El projecte de la planta espera tramitar les llicències urbanístiques.Paral·lelament, la comunitat energètica també impulsa la instal·lació de plaques fotovoltaiques en quatre punts per subministrar electricitat i proveiran vuit punts de càrrega per a vehicles elèctrics, dos a Bescaran i quatre a Estamariu. Ambdós projectes suposaran una inversió d’1,2 milions d’euros. La Fundació compta per ara amb una subvenció de 385.000 euros del Govern espanyol i continua buscant ajuts de les administracions.

L’entitat promou “el desenvolupament sostenible” de les comunitats d’Estamariu i Bescaran “creant oportunitats de treball” a les dos poblacions.

tracking