SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Ajuntaments i regants del sud del Segrià al·legaran en contra de l'abocador de Seròs

Reclamen a la Generalitat que rebutgi atorgar la llicència per reviure'l amb gairebé el triple de capacitat

Imatge d’arxiu d’una de les mobilitzacions veïnals en contra de l’abocador de Seròs.

Imatge d’arxiu d’una de les mobilitzacions veïnals en contra de l’abocador de Seròs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ajuntaments i regants del sud del Segrià preparen ja al·legacions contra l’abocador que el grup barceloní TMA tramita a Seròs i que podrà emmagatzemar fins a quatre milions de tones residus industrials, el triple dels previstos en el projecte original. Són els consistoris de Maials, Almatret, Aitona, la Granja d’Escarp i Llardecans, així com la comunitat general de regants del Segrià Sud. Tots es consideren afectats pel dipòsit de residus.

Per la seua part, el consell comarcal del Segrià estudiarà impulsar un front comú amb la major part del municipis de la comarca en contra d’aquesta iniciativa. El termini per poder al·legar finalitza el dia 19 de desembre. Les al·legacions argumenten que l’abocador afectarà directament iniciatives turístiques de la zona, atès que tots els municipis del Baix Segre treballen en projectes basats a atreure visitants durant la floració dels arbres fruiters.

D’altra banda, també creuen que perjudicarà projectes vinculats a la promoció d’espais naturals protegits, com ara l’Aiguabarreig dels rius Cinca i Segre.Així mateix, els contraris a l’abocador addueixen que el Baix Segre és una zona principalment agrícola, on filtracions i emissions que pugui generar el dipòsit de residus poden repercurtir al subsol i la qualitat de l’aigua de reg. “No es poden compaginar agricultura i abocaments industrials”, va valorar el president del Segrià Sud, Joan Sabaté. A més, aquest va remarcar que l’abocador és en una zona on, si hi hagués filtracions, derivarien directament a la captació de reg de la comunitat a l’Ebre.Per una altra banda, els consistoris consideren que potenciar les energies solar i eòlica per evitar la contaminació i com a font d’ingressos és una cosa totalment contraposada amb tenir a prop un abocador industrial.

Per tot això, demanaran a la Generalitat que rebutgi atorgar la llicència per ressuscitar un projecte que ja va ser anul·lat per la Justícia l’any 2017. Dos sentències van invalidar el pla urbanístic i la llicència ambiental que emparaven la construcció del complex, arran dels recursos presentats pel consell comarcal del Segrià i també de la comunitat del Segrià Sud. A més dels ajuntaments, veïns amb propietats pròximes a l’emplaçament on es preveu l’abocador han sol·licitat assessorament per poder al·legar.Per la seua part, l’alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia (JuntsxCat), va afirmar que l’ajuntament “no pot al·legar contra un projecte que l’anterior consistori (sota el govern d’ERC) va avalar amb un pla urbanístic”.

“Vetllarem perquè es compleixi la legalitat i la tramitació per part de la Generalitat”, va dir. Romia va mostrar malestar perquè la Generalitat hagi iniciat la tramitació de l’abocador mentre espera la de parcs eòlics i solars a Seròs que reportarien ingressos a les arques municipals.

Oposició que l’empresa n’ampliï un altre a Alacant

El grup TMA considera possible triplicar la capacitat de l’abocador de Seròs respecte al projecte original basant-se en l’experiència adquirida “al llarg d’anys d’explotació d’un dipòsit controlat de residus no perillosos” que considera molt similar al que vol construir al Segrià.

Així consta en la documentació que ha presentat la Generalitat per poder sol·licitar llicència ambiental. El promotor es refereix a l’abocador que gestiona des del 1999 al municipi de Novelda, a Alacant. A la seva pàgina web oficial el descriu com una “moderna instal·lació que compleix amb totes les normatives, tant nacionals com comunitàries”.

Tanmateix, l’ajuntament de Novelda va manifestar mesos enrere el seu rebuig d’un projecte per poder ampliar i prolongar la seua vida útil durant vint-i-un anys. El consistori va emetre el mes d’abril passat un informe a petició de la Generalitat Valenciana en contra de l’ampliació. Anys abans, l’any 2017, el ple va aprovar una moció que demanava tancar-lo per “múltiples incidents” i un “important impacte ambiental”.

Com a exemples citava “incendis produïts a l’abocador, episodis de generació d’olors o l’abocament de residus volàtils, que van originar l’obertura de diferents expedients a l’empresa” per part de l’administració autonòmica.

tracking