SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Una denúncia a la Seu d'Urgell destapa una estafa mundial en criptomonedes

Una xarxa a nivell europeu hauria estafat uns 50 milions d'euros per trimestre || Mossos i Guàrdia Civil van anar aquesta setmana a Albània per les detencions

Imatge d’arxiu del jutjat de la Seu d’Urgell.

Imatge d’arxiu del jutjat de la Seu d’Urgell.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat d’Instrucció número 2 de la Seu d’Urgell, juntament amb la Fiscalia de Lleida, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han liderat una investigació internacional que ha permès destapar una estafa milionària d’inversions en criptomonedes i que les autoritats estimen que ha defraudat 50 milions per trimestre, segons va informar ahir l’Agència de la Unió Europea per a la Cooperación Judicial Penal (Eurojust). Va ser arran d’una denúncia que va arribar a aquest jutjat d’una de les víctimes, segons ha pogut saber aquest diari. Els investigadors van treballar amb la col·laboració de les autoritats d’Albània, Bulgària, Finlàndia, Geòrgia, Alemanya, Letònia, Macedònia del Nord, Suècia i Ucraïna.

A Albània es van desplaçar un total de 33 funcionaris coordinats des de la Seu. Hi ha cinc detinguts i cinquanta investigats.El grup estava actiu des del 2016 i suposadament establia contacte amb les víctimes a través d’internet o de trucades, es guanyava la seua confiança i els convencia per invertir a través de pàgines web que ells mateixos controlaven. La investigació –que també va comptar amb la participació d’Europol– va començar el 2018 i per a l’actuació policial d’aquest novembre les autoritats van dur a terme 13 reunions de coordinació.

El dispositiu va finalitzar amb cinc detinguts en els escorcolls i entrades en una quinzena de call centers entre dimarts i dimecres a Albània (6), Geòrgia (5), Ucraïna (3) i Macedònia del Nord (1), a banda de 27 localitats més i en cinc vehicles. Durant els escorcolls, es van confiscar més de 500 dispositius electrònics, més de 340.000 euros en efectiu, diversos telèfons mòbils, comptes bancaris, moneders de criptomonedes, propietats, documents d’identitat i targetes bancàries, entre d’altres.Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil donaran més detalls de l’operatiu dilluns vinent en una roda de premsa que tindrà lloc al complex Egara, a Sabadell.

Es presentaven als inversors com a corredors de borsa

Els sospitosos pertanyen a un grup que hauria utilitzat call centers en diversos països i que aconseguien que les víctimes invertissin en plataformes web controlades per l’organització criminal. Es presentaven com a corredors de borsa que podien ajudar les víctimes a guanyar grans quantitats de diners a través de petites inversions. Els implicats es guanyaven la confiança de les víctimes, que acabaven duent a terme aquestes inversions a través de plataformes web controlades per l’organització criminal.D’altra banda, Eurojust ha xifrat en centenars de milers les víctimes del frau massiu online des del 2016. Els investigadors creuen que després de fer-se públic el cas sortiran moltes més víctimes, de manera que no es coneix l’abast total de l’estafa.

tracking