SEGRE

TURISME RELIGIÓS

Les carmelites d'Aitona inverteixen un milió per oferir tretze noves places d'hostalatge

Remodelen la seua residència per habilitar una vintena d'habitacions, 5 per a les monges || Se sumen a les 10 que ja tenen a la Cova del Pare Palau per a retirs espirituals, recessos, estudis i encontres

La seu de les germanes carmelites missioneres que preveuen remodelar a primers del 2023.

La seu de les germanes carmelites missioneres que preveuen remodelar a primers del 2023.A.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre que molts ordes religiosos de Lleida han hagut d’abandonar la seua activitat per falta de vocacions o iniciatives, el de les carmelites missioneres teresianes del beat Pare Palau d’Aitona està immers en un ambiciós projecte aprofitant la promoció que aquesta població del Segrià està donant al turisme religiós. No en va Aitona és “bressol de sants”, ja que hi van nàixer santa Teresa de Jesús Jornet, el beat Francesc Palau i el beat Josep Camí. Les carmelites missioneres tenen en marxa la remodelació de la seu, una actuació que suposarà una inversió que ronda el milió d’euros, segons tècnics del projecte.

L’edifici, que ara té planta baixa i tres pisos, passarà a oferir tretze habitacions d’hostalatge, a banda de sales de reunions i estudi i un espai específic dedicat a la investigació de la figura del Pare Palau. S’hi podran allotjar persones que busquin un espai per fer retirs espirituals, recessos de l’activitat quotidiana, investigacions, estudis i encontres. Cinc d’aquestes habitacions seran reservades a les religioses.

Fonts municipals van indicar que el projecte ja està redactat i en procés de licitació i les obres podrien començar a primers d’any. En l’actualitat, resideixen a l’edifici tres germanes, ja que algunes s’han traslladat per les obres, encara que n’hi han arribat a viure sis. L’orde compta també amb unes altres deu habitacions a l’enclavament conegut com a Cova del Pare Palau, que també acull amb èxit retirs i encontres.Les carmelites estan molt vinculades a l’ensenyament i durant anys van dirigir el col·legi privat Pare Palau (vegeu el desglossament). Aitona també és seu la congregació de Teresa Jornet o Germanes dels Ancians Desemparats i gestionen una residència per a la tercera edat.

Cessió de l’edifici del col·legi públic a l’ajuntament el 2024

El 2012 la conselleria d’Ensenyament va arribar a un acord amb l’orde de les carmelites missioneres teresianes, propietària del col·legi Pare Palau d’Aitona, per llogar l’edifici amb dret a compra i habilitar-lo com a escola pública. El centre va passar a dir-se Francesc Feliu i va centralitzar l’educació concertada i pública que fins llavors es feia en escoles diferents. L’acord amb la Generalitat finalitza el 2024 i l’ajuntament ha aconseguit que l’orde religiós el cedeixi al poble per garantir el seu futur i com a centre d’ensenyament públic a la localitat.

Més de 2.500 persones han fet rutes turístiques aquest any

Més de 2.500 personeshan passat des de començament d’any per Aitona per fer rutes turístiques pels enclavaments religiosos de la població. Així ho van confirmar fonts municipals que van indicar que,encara que la majoria de les visites es concentren al març amb la floració rosa dels arbres fruiters, l’arribada de persones interessades en aquests enclavaments ha estat fluida durant la resta dels mesos, bé per recórrer les cases de la santa i els beats, els enclavaments on van pregar o els seus respectius museus. També hi ha visites concertades d’escolars per passar dies de convivència de diversos punts de Catalunya. La població va impulsar aquesta iniciativa a finals del 2018 amb el lema Aitona, bressol de sants, amb el suport de l’ajuntament, el bisbat de Lleida i les dos congregacions locals. Després dels dos anys de pandèmia, la iniciativa s’ha reactivat encara que els visitants no poden pernoctar a la localitat.

tracking