SEGRE

INVERSIONS PROJECTE

Centre d'interpretació del Canal de Pinyana

Torrefarrera l'habilitarà a l'antiga Casa Sorigué, que també acollirà un hotel per a entitats i associacions i la rehabilitació de la qual costarà més de 282.000 euros

Un carrer de Torrefarrera

Un carrer de TorrefarreraJordi Guardiola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Torrefarrera ha aprovat els projectes per remodelar l’antiga Casa Sorigué, ubicada al carrer Major, en ple centre urbà, on instal·larà un centre d’interpretació del Canal de Pinyana i un hotel per a entitats i associacions, ara repartides per diversos locals i dependències de l’ajuntament. A la planta baixa s’ubicarà el Centre Cultural Pinyana, mentre que al primer i segon pis s’habilitaran espais per a les entitats. La inversió supera els 282.000 euros.

Els dos projectes s’han hagut de refer per incrementar el pressupost per la inflació, va explicar l’alcalde, Jordi Latorre. Pel que fa al centre d’interpretació de Pinyana, suposarà una inversió de prop de 55.000 euros i es contractarà a través del programa Paisatges de Ponent de la Diputació, a més de comptar amb ajuts del Feder de la Unió Europea. L’objectiu és explicar la història del regadiu històric i la seua transcendència per al municipi i, en especial, per a l’activitat agrícola.

En aquest sentit, Latorre va indicar que és una infraestructura vital per al desenvolupament de la població. Pel que fa a l’hotel d’entitats, la reforma i adequació interior de la planta primera i segona costarà gairebé 228.000 euros. Compta amb una subvenció de l’Estat a través dels pressupostos generals d’aquest any, va explicar Latorre.

Els dos projectes ja han passat el tràmit d’informació pública i estan en procés de licitació.La rehabilitada Casa Sorigué passarà a estar dins dels edificis culturals als quals s’inclourà la biblioteca municipal que està previst inaugurar ben aviat. S’ha de recordar que el consistori va comprar aquesta edificació del segle XIX, una de les poques que queden d’aquesta antiguitat a la localitat, als antics propietaris per 54.000 euros l’any 2017.

El canal de reg comunitari més antic de Catalunya

El canal de Pinyana és una infraestructura hidràulica que es va començar a construir el 1147.

Beu de l’embassament de Santa Anna, proporciona aigua de boca a més de 150.000 persones, inclosa Lleida ciutat, i rega gairebé 14.000 hectàrees. La va promoure el comte de Barcelona Ramón Berenguer IV, per afavorir la forestació i la repoblació a les terres entorn d’Almenar per famílies de Balaguer després de la seua conquesta. Un document firmat per ell i reconegut pel rei Felip II va atorgar drets sobre aquest a la població d’Almenar.

tracking