SEGRE

Els enginyers agrònoms demanen plans de contingència davant les reserves d'aigua als embassaments

Alerten que caldrà aplicar restriccions al canal d'Urgell i Segarra-Garrigues, si no arriben precipitacions abundants

Vista d'una part de l'embassament de Rialb amb molt poca aigua des del nucli de la Clua, a Bassella.

Vista d'una part de l'embassament de Rialb amb molt poca aigua des del nucli de la Clua, a Bassella.Albert Lijarcio / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió de l'Aigua del Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya insta la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i les comunitats de regants a aplicar plans de contingència davant l'actual nivell de reserves dels embassaments. La Comissió adverteix de la possibilitat que "l'any vinent, la disponibilitat estigui per sota de les necessitats" i, si no arriben precipitacions abundants, sosté que caldrà aplicar restriccions a l'inici de la pròxima campanya de reg als canals d'Urgell i al Segarra-Garrigues

La Comissió de l'Aigua assenyala que un episodi de sequera similar a l'actual no es donava a Catalunya des de fa anys, en concret des del 2008 quan el sistema Ter-Llobregat va esgotar les reserves i, a finals d'abril, va arribar la pluja i es va aturar la portada d'aigua en vaixells o el transvasament del Segre. Ara, la situació actual ha comportat que s'hagi decretat l'alerta a les conques del Ter i el Llobregat, que abasteixen tots els municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona.

"El problema és que no ha plogut a les capçaleres de les conques, i per tant les reserves d'aigua no s'han recuperat", exposen els enginyers agrònoms. "Cada cop són més necessaris els recursos no convencionals com l'aigua regenerada i la procedent de dessaladores com la del Prat de Llobregat", afegeixen.

A inicis d'aquest estiu, "la reserva dels embassaments d'Oliana i Rialb –que abasteixen la conca del Segre– va acumular el màxim des d'inici de l'any (246 hm3 ) i la campanya ha finalitzat només amb 38 hm3", exposen els enginyers agrònoms. A mitjans de setembre, la reserva de Rialb era de 16,7 hm3 (4% de la capacitat màxima). Pocs dies abans, es va restringir el reg i es va aturar la generació d'energia elèctrica. "D'ençà la construcció de Rialb no es veia una situació similar", assenyalen.

La Comissió de l'Aigua del Col·legi d'Enginyers Agrònoms remarca que "l'aigua potable és sempre prioritària front l'aigua per ala industria i el reg". En aquest sentit, adverteix que, "si durant els pròxims mesos no arriben precipitacions abundants (pluja i neu), les restriccions a l'inici de la campanya de reg als regadius dels canals d'Urgell i del Segarra-Garrigues seran obligades". Tot i això, remarca "les grans diferències entre comunitats de regants", sobretot entre regs d'alta eficiència i els tradicionals. "Els regadius recents utilitzen anualment 4500 m3 /ha (plena dotació), mentre que els regadius tradicionals requereixen quantitats molt superiors".

tracking