SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

En obres la planta solar cooperativa d'Anglesola i n'hi haurà una a Tiurana

Som Energia promou a Lleida les primeres instal·lacions d'aquest tipus a Catalunya

Part dels panells solars de la futura central solar cooperativa d’Anglesola.

Part dels panells solars de la futura central solar cooperativa d’Anglesola.LAIA PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres per construir la primera central solar cooperativa de Catalunya ja estan en marxa a Anglesola. El seu promotor, Som Energia, espera que entri en funcionament a començaments de l’estiu del 2023, mentre promou de forma paral·lela una altra instal·lació de panells solars al terme municipal de Tiurana. La instal·lació dels panells solars va començar fa uns dies i està previst que finalitzi aquesta mateixa setmana.

Així ho va explicar l’alcaldessa, Carme Miró, que va valorar molt positivament aquest projecte. Una vegada acabada, la central fotovoltaica ocuparà una superfície d’unes quatre hectàrees i generarà uns 4,70 GWh a l’any, l’equivalent al consum d’unes 1.800 famílies. És una producció superior al consum de la població d’Anglesola, amb poc més de 1.300 veïns.El cost de les instal·lacions, uns 1,7 milions d’euros, se sufraga amb aportacions de més de 4.600 petits inversors, entre els quals es troben veïns d’Anglesola i del seu entorn.

El sistema de finançament de Som Energia, denominat Generació kWh, es basa en aportacions de particulars i empreses que, al llarg de 25 anys, reben la quantitat invertida i part del seu subministrament elèctric a preu de cost. Això contribueix a reduir les factures de la llum en un moment d’escalada de preus de l’energia.Mentrestant, Som Energia projecta a Tiurana la futura central solar de Mas Pinós, en una superfície d’unes vuit hectàrees entre aquest poble i Ponts. Així ho van corroborar ahir fonts municipals, que van indicar que representants de la cooperativa van donar a conèixer mesos enrere el seu projecte a l’ajuntament i van oferir als veïns la possibilitat de participar-hi com a inversors.

El promotor anuncia a la seua pàgina web que preveu posar-la en marxa a finals de l’any 2023. Tindrà una potència de 3,54 MW i una producció estimada de 5,47 GWh a l’any, l’equivalent al consum energètic de 2.189 famílies.

En suspens l’aprovació de tres grans centralsLa comissió d’Urbanisme de Lleida va deixar ahir en suspens l’aprovació definitiva de tres grans centrals solars.

Són tres de les vuit previstes a Alcarràs, a la zona de Montagut: Juno Solar 1, Volans Solar 1 i Volans Solar 2, de 50 MW de potència cada una. Aquestes i les altres cinc instal·lacions fotovoltaiques previstes a la zona estan pendents d’un nou traçat per a la línia d’evacuació, que s’haurà de sotmetre ben aviat a l’aprovació per part de la Generalitat. El tram de Lleida ciutat estarà soterrat.

Només 13 projectes autoritzats fins ara a LleidaLa central solar en obres a Anglesola i la prevista a Pinós són dos dels 13 projectes d’energies renovables autoritzats a Lleida els últims tres anys. Gairebé tots, una dotzena, són instal·lacions solars la potència de les quals oscil·la entre els 800 kW i els 4 MW. Suposen grans extensions de plaques fotovoltaiques, però avui dia es consideren de petita mida en comparació amb altres projectes per sobre dels 50 MW.

La llista de projectes autoritzats inclou només un parc eòlic a la Segarra.

tracking