SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

La Generalitat defensa instal·lar centrals solars en finques agrícoles de regadiu

“Si excloem la zona de reg, no hi haurà ni una placa solar a Lleida”, afirma el secretari d'Agenda Rural

Un dels tastos d’oli a la cooperativa d’Arbeca.

Un dels tastos d’oli a la cooperativa d’Arbeca.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament d’Acció Climàtica no modificarà el decret llei que actualment permet la instal·lació de centrals solars en finques agrícoles de regadiu. Així ho va confirmar ahir el director d’Agenda Rural, Oriol Anson, a Arbeca en el III Simposi de l’Oliva Arbequina, que se celebra en el marc de la Fira de Santa Caterina. “Si excloguéssim la zona de regadiu no hi hauria ni una sola placa solar a tota la demarcació de Lleida.” Va recordar que la zona regable del Canal d’Urgell i Segarra-Garrigues inclouen fins a 140.000 hectàrees a la província.

Anson va contestar així a l’oposició de regants, ajuntaments i cooperatives que demanen limitar les centrals solars en zones regables. També el secretari d’Ipcena, Joan Vázquez, que va denunciar les actuals polítiques de la Generalitat “que van en sentit contrari a la repoblació rural”. El geògraf i meteoròleg Francesc Mauri va afegir que tot el pla de Lleida registrarà “l’any 2050 les mateixes temperatures que ara hi ha a Sevilla”.

Va vaticinar que “el regadiu no serà suficient per salvar les collites davant d’èpoques estivals com les que s’acosten”. En el mateix sentit, l’investigador de l’IRTA Juan Francisco Hermoso, especialista en olivicultura i elaiotècnia, va advertir que el canvi climàtic està conduint el sector “a tenir cada vegada una producció menor”, per la qual cosa va convidar a continuar invertint en més tecnologia per aprofitar els recursos, sobretot l’aigua.

tracking