SEGRE

MUNICIPIS PROMOCIÓ

'Visionaris' de la fruita a Aitona

El municipi homenatja els primers agricultors que van plantar fruiters || En el marc de la campanya de Fruiturisme de tardor i avui oferiran rutes guiades pels camps

Roca, Gómez, Camí, Sàez, Agustí, Masot, Ibars i Pujol, ahir al finalitzar l’homenatge als agricultors.

Roca, Gómez, Camí, Sàez, Agustí, Masot, Ibars i Pujol, ahir al finalitzar l’homenatge als agricultors.X. RODRÍGUEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Els primers que van plantar fruiters a Aitona van ser uns visionaris i la resta hem anat seguint els seus passos.” Així ho va assegurar ahir l’agricultor Josep Anton Agustí en un acte per homenatjar els pagesos pioners de la fruita al municipi. Aquests van ser els protagonistes de la jornada d’ahir de les activitats d’Aitona en tardor, en el marc del projecte Fruiturisme. Agustí també va afirmar que abans “els preus eren millors” i va recordar que el 1994 van arribar a cobrar 190 pessetes per un quilo de préssecs de la varietat rodolfo.

A Aitona, abans dels fruiters es conreaven, per exemple, farratges, arròs, cotó i panís. Santiago Gómez va explicar que als anys seixanta van plantar varietats de pera, préssec i poma, encara que el boom es va registrar entre els anys 70 i 90. Juan Masot va destacar que la fruita va ser “un salt a la modernitat i era més rendible” i Dolors Roca va subratllar que la introducció va arribar “a poc a poc”.

Pel que fa al futur, Gómez va desitjar que els joves “siguin capaços d’aguantar el sacrifici que van fer els seus pares i avis”. Així mateix, Maria Teresa Camí va recordar que ella va ser una de les primeres dones a tenir carnet de conduir al municipi i Teresa Ibars va destacar la duresa del treball al camp.

L’alcaldessa, Rosa Pujol, va agrair el treball d’aquests agricultors perquè “Aitona és al mapa gràcies a vosaltres”. L’acte va estar conduït per Anna Sàez, periodista de SEGRE, que va posar en relleu l’esforç dels pagesos que es van llançar a plantar fruiters. Aitona en tardor continua avui i aquest matí s’oferiran visites guiades pels camps i un vermut musical.

tracking