SEGRE

PATRIMONI MUNDIAL

El segell de la Unesco, una oportunitat per al relleu generacional als rais

Coll de Nargó celebra el distintiu i Cervera, l'obtingut per al toc de campanes

Els raiers de Coll de Nargó van celebrar ahir amb un rai i davant de l'església de Sant Climent que són Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Els raiers de Coll de Nargó van celebrar ahir amb un rai i davant de l'església de Sant Climent que són Patrimoni Immaterial de la HumanitatAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El distintiu de Patrimoni Immaterial per als raiers és una oportunitat per assegurar el relleu generacional. Coll de Nargó va inaugurar ahir un monument dedicat a aquesta tradició i ja es planteja ampliar la celebració de cara a l'any que ve. Cervera també es va bolcar en els actes per celebrar el reconeixement per als tocs manuals de campana.

El segell de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco per als raiers es presenta com una oportunitat per assegurar el relleu generacional en aquesta festa. Malgrat que a la Pobla de Segur i a Coll de Nargó la tradició no corre perill, el president de l’Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre, Àlex Ferrer, va assegurar que “pot ajudar” a reforçar el relleu. També va assegurar que el reconeixement farà “que la festa no es perdi” i “que la gent faci el màxim possible per mantenir-la”. Els raiers de Coll de Nargó van celebrar ahir el nou distintiu i van inaugurar un monument dedicat a l’antic ofici del transport de fusta pel riu.

Ja amb la vista posada en la pròxima baixada de rais, que es traslladarà a la primavera per la sequera i el baix cabal del Segre, Ferrer va assenyalar que “intentarem fer més dies de festa” i celebrar el segell de la Unesco “com cal”. Va plantejar allargar-la un dia i incloure-hi xarrades i concerts. De la mateixa manera, a la Pobla també ampliaran la festa, que en el seu cas es manté al juliol.

Els raiers de Coll de Nargó van entregar el Rai d’Or a Àngel Portet, president d’honor de l’Associació Internacional de Raiers (vegeu el desglossament). Portet va assenyalar que el segell de la Unesco, a més de consolidar el relleu generacional, també pot ajudar a desenvolupar noves iniciatives turístiques.Per la seua part, Cervera va celebrar que el toc manual de campana és també Patrimoni Immaterial. El cap de colla dels Campaners de Cervera, Xavier Joan Vives, va explicar que “ho valorem com a punt de partida perquè puguin conservar-se els tocs tradicionals” i va apuntar que pot ser “una manera de defensar aquesta tradició” quan “hi hagi algun problema perquè a alguna persona li molestin les campanes”.

A la capital de la Segarra hi ha 53 campaners voluntaris que tenen entre vuit i més de vuitanta anys. La capital de la Segarra va celebrar el reconeixement coincidint amb Santa Bàrbara, patrona dels campaners, en una jornada que va incloure una xarrada sobre el campanar de la ciutat com un referent dels tocs tradicionals catalans i que va anar a càrrec de Daniel Vilarrubias. També hi va haver portes obertes al campanar i una demostració del toc del temps, que antigament es podia sentir quan la collita perillava per la proximitat d’una tempesta

Campaners asseguren que el reconeixement de la Unesco permetrà conservar els tocs manuals

Amb els nous segells de la Unesco, les comarques de Lleida ja compten amb un total de sis distintius d’aquest organisme. En concret, es tracta de les esglésies romàniques de la Vall de Boí, la festa de les falles, la pedra seca, les pintures rupestres, els raiers i els tocs manuals de campana.

Àngel Portet arredoneix “una gran setmana” amb el premi Rai d’Or Els raiers de Coll de Nargó van entregar ahir el Rai d’Or a Àngel Portet, president d’honor de l’Associació Internacional de Raiers. Aquest reconeixement s’entrega a persones d’importància en el món dels rais. Portet, que va ser l’ideòleg de la candidatura a Patrimoni Immaterial, va assegurar que el guardó “acaba d’arredonir una setmana fantàstica”, amb referència a l’obtenció del segell. A més, Portet va assegurar que no s’esperava aquest reconeixement i va assenyalar que el va rebre amb “il·lusió”.

Imatge de la jornada de portes obertes al campanar de Cervera.

Imatge de la jornada de portes obertes al campanar de Cervera.LAIA PEDRÓS

tracking