SEGRE

El Govern demana una reunió bilateral amb l'Estat pel sistema ferroviari

L'Executiu català recorda que l'R4 ha registrat sis accidents greus en els darrers deu anys

Imatge de l'atenció als ferits per l'encalç de dos trens a l'estació de Montcada i Reixac Manresa

Imatge de l'atenció als ferits per l'encalç de dos trens a l'estació de Montcada i Reixac ManresaCedida per @Espectador26 a l'ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha demanat aquest dimecres celebrar una reunió bilateral amb l'Estat "amb celeritat" per tractar la voluntat del Govern de gestionar un sistema ferroviari integral de Catalunya. Així ho han explicat fonts de Territori després de la col·lisió entre dos trens de l'R4 d'aquest matí a Montcada i Reixac amb el resultat de 155 persones ferides, cap d'elles de gravetat. Des del Departament, es recorda que en la darrera dècada s'han produït sis accidents greus en aquesta línia i que no s'ha complert amb el compromís inclòs en el Pla de Rodalies entre 2008 i 2015 d'instal·lar el sistema ERTMS nivell 2, que serveix per geolocalitzar els trens i millorar la seguretat ferroviària i que l'R4 encara no té incorporat.

Un dels accidents més greus a l'R4 es va produir el febrer del 2019 quan una maquinista va morir com a conseqüència d'un xoc frontal entre dos trens a l'alçada de Castellgalí i un centenar de persones més van haver de ser ateses per ferides de diversa consideració. Pocs mesos abans, un passatger de 36 anys moria i una cinquantena més resultaven ferits a Vacarisses per un descarrilament causat per una esllavissada.

El darrer sinistre greu a Catalunya, però, es va produir a la primavera d'aquest any a Sant Boi de Llobregat, en aquest cas per un xoc entre un tren de mercaderies i un de passatgers de la línia S8 de FGC. Com a conseqüència, va morir el maquinista del darrer tren i una vuitantena de viatgers van resultar ferits.

D'altra banda, fonts de la Generalitat constaten que des que l'1 de setembre es va posar en marxa la gratuïtat dels abonaments de Renfe, s'han registrat incidències en nou de cada deu dies. En una visita al lloc de l'accident aquest matí, el conseller de Territori, Juli Fernández, ha anunciat que la Generalitat obrirà un expedient informatiu per aclarir les causes de l'accident amb Renfe. Paral·lelament, els Mossos d'Esquadra i Adif també han iniciat una investigació relacionat amb els fets.

Xoc entre un tren i un cotxe a Reus

A banda de l'accident de Montcada i Reixac, la xarxa ferroviària catalana ha registrat aquest dimecres un altre accident, en un pas a nivell entre Reus i El Morell. El conductor, que ha resultat ferit de poca gravetat, ha pogut sortir del vehicle abans que passés el tren. El passatge ha resultat il·lès. Els Bombers han rebut l'avís a les 12.49 hores. El vehicle ha sortit de la via i ha caigut d'uns 5 metres d'altura. La circulació ferroviària està interrompuda entre Vila-seca i Reus (R14 i R15) i s'està a l'espera de saber si el tren haurà de ser remolcat o pot continuar el seu trajecte, han informat a l'ACN fonts d'Adif. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha activat 3 unitats que han atès el conductor i l'han evacuat ferit de poca gravetat a l'Hospital Sant Joan de Reus.

tracking