SEGRE

TURISME BALANÇ

El preu de la llum i el gas porta els hotels de Lleida allunyats de pistes a tancar parcialment

Alguns hotels de Lleida han decidit tancar entre setmana durant la temporada hivernal ja que la pujada del gas, l'electricitat i la cistella de la compra han triplicat les despeses que per a molts establiments són inassumibles. Aquesta situació no afecta els negocis que són a peu de pistes, que esperen la plena ocupació aquest pont festiu.

Empleades de l’hotel Cerdanya Ecoresort de Prullans, que ja tanca entre setmana.

Empleades de l’hotel Cerdanya Ecoresort de Prullans, que ja tanca entre setmana.B.B..

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hotels de Lleida han decidit tancar entre setmana durant la temporada hivernal per la crisi de preus que ha suposat la pujada del gas, l’electricitat i la cistella de la compra. Segons el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, “molts establiments m’han comunicat aquesta decisió, que no afecta els negocis que estan pròxims a les pistes d’esquí”.

Castellarnau va indicar que el cost de la llum s’ha disparat un 280%, el del gas un 200% i el de la cistella de la compra un 25%. “La factura de la llum que abans era de 3.000 euros mensuals ara és de més de 9.000 per a un hotel de categoria mitjana, per la qual cosa és normal que en temporada baixa tanquin de dilluns a divendres”, assegura. D’altra banda, la pujada dels aliments també és un problema, sobretot per als restaurants que no poden mantenir el preu dels menús sense pèrdues.

“Un menú que abans costava 15 euros ara hauria de valer entre 25 i 30. Això no és rendible llevat que facis 200 menús, ja que hi ha d’haver un marge de benefici per mantenir els negocis”, va afegir.Un clar exemple d’aquesta situació es dona a la Cerdanya, on un de cada cinc hotelers ha optat per tancar entre setmana, segons les dades de l’Associació d’Hotels i Càmpings de la comarca. El director del Cerdanya Ecoresort de Prullans, David Isern, va explicar que ha redactat un pla de viabilitat “després de mesos de pèrdues per assegurar que arribarem a la primavera oberts”.

També va indicar que s’han tancat serveis i allotjaments, com bungalous i les habitacions de l’ala nord més exposades al fred que s’obriran per Nadal, “quan preveiem la plena ocupació”. A més, s’ha tancat el restaurant de l’hotel i la planta baixa durant tot l’hivern, malgrat que es manté obert el restaurant del càmping, més petits, va assenyalar. A més, s’ha reduït un 30% la plantilla, una mesura que ha afectat l’equip de l’hotel, que ha passat de 50 a 35 treballadors. L’establiment disposa de plaques solars i biomassa i només s’ofereixen serveis de spa i piscina amb aigua calenta en les hores de més insolació.

El Pirineu espera una ocupació de més del 80% aquest cap de setmana

L’ocupació hotelera augmentarà durant la segona part d’aquest llarg pont de nou dies i es preveu que arribi a un 85% de mitjana durant el cap de setmana, encara que estarà plena als hotels que són a peu de les pistes d’esquí, segons el Patronat de Turisme de la Diputació. El pont de la Constitució i la Puríssima va començar dissabte passat, dia 3, i finalitzarà aquest diumenge 11.

L’ocupació mitjana per a aquest període ronda el 65% ja que avui dimecres és per a molts jornada laboral, mentre que a la majoria de centres educatius divendres és festiu.D’altra banda, la neu caiguda durant el cap de setmana passat al Pirineu ha estat molt ben rebuda per les pistes d’esquí. En el cas de les de nòrdic, que van començar la temporada dissabte passat, ha permès obrir més circuits per a la pràctica de l’esport blanc.Així, si el primer dia només estaven disponibles circuits a la de Tavascan (Pallars Sobirà), entre diumenge i dilluns s’hi han sumat les de Lles i Aransa (Cerdanya) i Tuixent-la Vansa (Alt Urgell). A la resta de complexos es poden dur a terme raquetes i també estan oberts per a usos lúdics.

Pel que fa al preu del forfet als complexos de fons, aquest any ha pujat un 7% després de dos anys mantenint-se sense variacions. A Lles hi ha 16 quilòmetres de circuits disponibles dels 25 de l’estació i també estan oberts 25 quilòmetres rutes per a raquetes. En alpí Baqueira va obrir el 26 de novembre; Boí, Espot i Port Ainé, el passat dia 2, i Port del Comte, el 3.

tracking