SEGRE

«El forfet no cobreix els costos d'un rescat»

José Antonio Cabrera Cap de Pistes de Port Ainé

José Antonio Cabrera.

«El forfet no cobreix els costos d'un rescat»M. Codinas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quins són els accidents més freqüents? Principalment són caigudes, i moltes ocorren de la manera més tonta que un es pugui imaginar. Les lesions de canell ocorren sovint. Molta gent no és conscient del seu nivell i es fica per llocs difícils.

És obligatori contractar una assegurança per esquiar? No és obligatori, però sí que és recomanable. Igual que portar casc. El forfet només et dona dret a accedir a les pistes i a utilitzar els remuntadors, però una assegurança cobreix també el cost d’un rescat dins de l’estació, així com l’assistència mèdica in situ (són serveis que poden facturar-se més tard a l’accidentat).

Es registren més accidents avui dia? Crec que abans hi havia més cultura de neu. La gent sabia el significat de les balises negres i grogues, per exemple, que solen indicar un perill. Avui dia és freqüent veure esquiadors sortejant-les fent eslàlom en comptes d’esquivar-les. L’esquí és perillós, i un gran nombre d’accidents ocorren a última hora, quan el cos ja està cansat.

Com es converteix, una persona, en pister? És necessari formar-se en matèria de seguretat, primers auxilis, nivologia, orientació.... A Catalunya l’Acem (Associació Catalana d’Estacions de Muntanya) imparteix un curs. Així mateix, cada estació sol portar a terme formacions internes. També fem pràctiques a l’estació al llarg de la temporada, sobretot de rescat dels telecadires. Mai n’he hagut de fer cap, però és millor estar preparat.

Quants pisters hi ha avui dia a Port Ainé? Som un equip de cinc. No només ens encarreguem de tasques de prevenció i rescat, sinó que també fem de cotxe escombra a l’acabar la jornada d’esquí perquè no quedi ningú a pistes. És perillós esquiar quan surten a treballar les màquines trepitjaneu, ja que moltes treballen amb cables.

tracking