SEGRE

REGADIUS PROJECTES

El Canal d'Urgell inicia la modernització de les primeres 11.600 hectàrees el 2023

Per portar el reg per degoteig o aspersió a finques de tretze municipis del pla

Pla pilot - Penelles va acollir ahir la presentació del projecte pilot en un tram de dos quilòmetres del Canal d’Urgell. Mostra com serà la infraestructura quan estigui modernitzada. A la imatge, Josep Ramon Torres, un dels guardes del canal i ...

Pla pilot - Penelles va acollir ahir la presentació del projecte pilot en un tram de dos quilòmetres del Canal d’Urgell. Mostra com serà la infraestructura quan estigui modernitzada. A la imatge, Josep Ramon Torres, un dels guardes del canal i ...X. RODRÍGUEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La modernització del Canal d'Urgell començarà el 2023 amb les obres per portar el reg per degoteig o aspersió a 11.600 hectàrees. Els regants estan pendents de l'arribada de fons europeus per finançar tot el projecte i ahir van presentar un pla pilot que mostra com quedarà la infraestructura quan totes les obres estiguin enllestides.

El Canal d’Urgell començarà l’any que ve les obres de modernització de les seues primeres 11.600 hectàrees, més del 15 per cent de les 70.000 que rega. Els treballs permetran portar aigua per degoteig o aspersió a finques de tretze municipis de l’Urgell, Pla d’Urgell, Noguera, Segrià i les Garrigues. Fer-ho costarà 110 milions, i els regants i l’administració negocien el finançament mentre estan pendents de fons Next Generation de la UE (vegeu el desglossament). El president dels regants, Amadeu Ros, va explicar ahir que “estem a punt d’afrontar aquesta modernització” i va destacar el compromís dels governs català i espanyol “per poder iniciar-la l’any que ve”. Ros va avançar que, abans que acabi l’any, la Generalitat els traslladarà una proposta que marcarà en quants anys es portaran a terme les obres i va avançar que “el màxim que permetrem són sis anys”.Ros va fer aquestes declaracions a la presentació d’un pla pilot que s’ha desenvolupat a Penelles per mostrar com serà el canal quan estigui modernitzat.

S’ha dut a terme en el marc del Pla d’Especialització i Competitivitat Territorial AgroBioFood, coordinat per la Diputació. Aquesta actuació ha comptat amb un pressupost de més d’un milió d’euros i ha suposat, a més de les obres hidràuliques i la seua integració paisatgística, la creació d’una via verda, la restauració de patrimoni històric i la instal·lació de rampes per facilitar que els animals que caiguin al canal puguin sortir-ne fàcilment.El president de la Diputació, Joan Talarn, va afirmar que la modernització del Canal d’Urgell “és fonamental per al territori” i va assegurar que “o fem aquesta transformació o finalment la gestió de l’aigua no serà possible i la pagesia anirà desapareixent”. Per la seua banda, el director dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Ferran de Noguera, va explicar que el projecte de modernització d’aquest canal ajudarà “a assentar gent al territori, a l’estalvi d’aigua, a la sobirania alimentària” i també servirà per demostrar “que el sector agrícola vol la sostenibilitat per al nostre territori”.

Els regants esperen comptar amb 500 milions dels Next Generation

El president dels regants del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, va explicar ahir que esperen que el Govern central comprometi 500 milions dels fons Next Generation de la Unió Europea per a la modernització. Ros va assegurar que els van traslladar aquest compromís en el transcurs d’una reunió a la subdelegació del Govern a Lleida.Tanmateix, fonts de l’Estat van assenyalar que de moment només s’han compromès 28 milions d’aquests fons europeus per a la modernització. Corresponen al conveni amb la Societat Estatal d’Infraestructures Agràries (Seiasa), que permetrà destinar 28 milions de la UE a la modernització.

Aquesta inversió comptarà amb aportacions de la Generalitat i els regants. Es destinarà, entre altres actuacions, a obres a la primera séquia i a la construcció de tres basses de regulació, que en un futur hauran de connectar-se entre si mitjançant canonades i contribuiran a millorar la gestió de les reserves d’aigua. Ros va assegurar que les obres del conveni amb Seiasa començaran la pròxima primavera i es desenvoluparan fins al maig del 2026.D’altra banda, el ministeri de Transició Ecològica ha atorgat 3 milions d’euros per a la rehabilitació de les casetes on vivien els empleats del canal, que antigament s’encarregaven del manteniment de la infraestructura.

tracking