SEGRE

ESNOTICIA

Una allau de grans roques a l'altura d'Escales talla més de vuit hores l'N-230

Segon despreniment en quatre mesos, cosa que provoca crítiques d'alcaldes i usuaris

La carretera va reobrir al voltant de les 13.50 hores, amb pas alternatiu a la zona del despreniment.

La carretera va reobrir al voltant de les 13.50 hores, amb pas alternatiu a la zona del despreniment.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un nou despreniment a l'N-230 a l'altura d'Escales va tallar ahir la calçada més de vuit hores. Això va obligar a desviar el trànsit entre el Pont de Suert i el Pont de Montanyana, a través de l'Eix Pirinenc (N-260) i la C-1311. L'allau va provocar queixes d'alcaldes i conductors, que reivindiquen la millora d'aquesta via i mesures de seguretat.

Una allau de grans roques va tallar més de vuit hores l’N-230 a l’altura d’Escales i va obligar a desviar el trànsit entre el Pont de Suert i el Pont de Montanyana. Va ser el segon despreniment en aquest punt en només quatre mesos i van caure entre 400 i 500 metres cúbics de roques sense provocar ferits. Es va afegir a una llarga llista d’allaus en aquesta via i va provocar queixes d’alcaldes i usuaris. Van atribuir la caiguda de roques a les intenses pluges dels últims dies i van reclamar millores a la carretera i més mesures de seguretat.

L’avís de l’allau va arribar cap a les 05.50 hores i l’N-230 no va tornar obrir fins a aproximadament les 13.50 hores, encara que ho va fer amb pas alternatiu. Fonts del Govern espanyol van apuntar que operaris del ministeri de Transport van treballar des de primera hora per netejar la carretera i sanejar el talús on es van desprendre les roques, algunes de les quals de la mida d’un cotxe.Mentre la calçada va estar tancada, els vehicles van haver de circular per l’Eix Pirinenc (N-260), la carretera C-13 i la carretera de la Terreta (C-1311) per anar entre el Pont de Suert i el Pont de Montanyana. Aquest trajecte es cobreix en una hora i mitja, dos hores en el cas dels camions, quan per l’N-230 es tarda aproximadament mitja hora.Aquest recorregut alternatiu va impedir la circulació de gran quantitat de camions, principalment articulats, que van considerar que no podien passar per aquestes carreteres a causa dels revolts i desnivells al llarg del traçat.

Per aquesta raó, al pàrquing de l’àrea de servei d’Areny es van concentrar fins a mig centenar de vehicles pesants que van reprendre la ruta progressivament a mesura que l’N-230 va quedar de nou oberta a la circulació. Aquesta situació va provocar queixes de transportistes, que van reclamar més mesures de seguretat, especialment al tram d’Escales

Divuit escolars d’Areny, Sopeira i el Pont de Montanyana no van poder anar a classe

De la mateixa manera, alcaldes i veïns també van expressar malestar. L’alcaldessa de Vilaller i presidenta del consell comarcal de l’Alta Ribagorça, Maria José Erta, va indicar que el Govern central ha d’agilitzar les obres que garanteixin la seguretat als trams més perillosos. “Sobretot hi ha d’haver celeritat a millorar els trams perillosos com és el cas del que transcorre per Escales”, va indicar Erta. Primers edils de la Ribagorça lleidatana i oscenca es van sumar a les crítiques i van mostrar també malestar per aquest succés (vegeu el desglossament superior). La caiguda de roques també va afectar el transport escolar d’alumnes d’Osca que estudien a l’Alta Ribagorça.

En aquest sentit, l’autobús que porta estudiants de Sopeira, Areny i el Pont de Montanyana a l’institut i al col·legi del Pont de Suert no va poder passar per l’N-230 ja que la via estava tancada. Un total de divuit joves i infants d’aquests tres municipis oscencs no van poder anar a classe.

Indignació d’alcaldes i veïns, que demanen més seguretat viària

Alcaldes i veïns de la Ribagorça catalana i oscenca van expressar ahir malestar després de l’allau. L’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, va assegurar que “no hi pot haver despreniments cada vegada que plou dos dies seguits” i va demanar “mesures que garanteixin la seguretat i instal·lar malles als talussos en els quals no n’hi ha perquè, afortunadament, l’allau va ser a la matinada i no va afectar cap vehicle, però podia haver causat una desgràcia”, va remarcar. En el mateix sentit es van manifestar altres edils i veïns. El primer edil de Sopeira, José María Ariño, va afirmar que “la calçada està molt ben condicionada, però hi ha trams com el d’Escales que són una veritable tortura pel traçat”. Per la seua banda, el diputat de JxCat per Lleida Jordi Fàbrega va criticar l’estat “lamentable” de les vies del Pirineu que depenen del Govern central.

Un gran projecte, però només amb 1,3 milions el 2023

El Govern espanyol va anunciar al setembre el programa per a la millora de l’N-230. Planteja un tercer carril des d’Alfarràs fins a Sopeira i entre la boca nord del túnel de Vielha i la capital aranesa. A Escales preveu un túnel. Per la seua part, el ministeri de Transports està actualitzant el projecte de l’últim tram de l’A-14, entre Almenar i el límit amb Osca. Tanmateix, els pressupostos de l’Estat per al 2023 només inclouen partides per valor d’1,3 milions d’euros per a l’N-230 entre Sopeira i Aubèrt i l’A-14.

tracking