SEGRE

REGADIUS ENERGIA

El preu de l'aigua a l'Algerri-Balaguer es dispararà entre un 45 i un 85% al pujar la llum

El cost energètic creixerà el 2023 després d'expirar el contracte que la comunitat tenia des de fa sis anys || Aproven un pressupost de 3,7 milions i un augment de 10 euros en la quota fixa per hectàrea

Energia solar amb poca incidència en la tarifa - L’Algerri-Balaguer va construir una planta d’energia solar en l’assut de la presa principal, a Ivars de Noguera, per abaratir els costos de bombatge. S’hi va invertir 950.000 euros, però la ...

Energia solar amb poca incidència en la tarifa - L’Algerri-Balaguer va construir una planta d’energia solar en l’assut de la presa principal, a Ivars de Noguera, per abaratir els costos de bombatge. S’hi va invertir 950.000 euros, però la ...E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu de l’aigua al canal Algerri-Balaguer es dispararà el 2023 entre un 45 i un 85% per l’increment del cost energètic. Així ho va explicar el president de la comunitat, Carles Gra, en l’assemblea general el passat dia 3 de desembre a Albesa, on es va sotmetre a debat la possibilitat d’apujar un 85% el cost de l’aigua (de 0,047 euros per metre cúbic a 0,087 euros). Així mateix, Gra va apuntar que aquest increment podria quedar-se en un 45% (de 0,047 euros per metre cúbic a 0,069 euros) si els regants aconsegueixen negociar un nou subministrament elèctric amb una altra comercialitzadora, ja que el proper 30 de desembre expira el contracte que tenien amb Atlas des de feia sis anys.

“Ara hem de negociar un altre contracte per afrontar les despeses d’explotació, que el 2022 oscil·len entre un milió i un milió i mig”, va dir. Va afegir que la comunitat busca la millor manera de pagar aquests costos, ja que les tarifes s’han disparat l’últim any. Precisament, la comunitat va aprovar un pressupost de 3,7 milions d’euros per al pròxim exercici i un increment de la quota fixa per hectàrea, que passarà dels 40 euros actuals als 50 euros el 2023.L’increment de costos, especialment l’encariment de la factura elèctrica, ha disparat la despesa de la comunitat, que ha d’apujar el preu que paga el regant pel consum d’aigua, una cosa que no feia des d’almenys el 2015.

Des d’aleshores ha anat assumint els increments d’energia d’acord amb la pujada de l’IPC i al tenir contractat un preu fix de llum des de fa sis anys amb la mateixa comercialitzadora. La comunitat també s’ha adherit a la doble tarifa elèctrica amb menor (o nul·la) potència contractada i més barata per als mesos de menor consum elèctric fora de la campanya de regs. En aquest sentit, alguns regants van confiar que “les despeses d’explotació no siguin tan altes com es preveuen”, encara que està clar que “el preu de l’aigua pujarà”.El president de la comunitat va explicar que entre les obres previstes per al pròxim exercici destaca l’adquisició de quatre hectàrees de terrenys per implantar una estació solar a la zona l’estació de Castelló de Farfanya que ajudi a rebaixar els rebuts de la llum.

Aquesta actuació tindrà un cost aproximat de dos milions d’euros. “Ara estem negociat l’adquisició del sòl”, va dir Gra.

El Canal Segarra Garrigues també preveu més despesa i menys ingressosEl Canal Segarra Garrigues és un altre dels regadius de Lleida que preveuen pagar més per la llum davant de l’increment del cost energètic.

La comunitat ha de negociar el seu contracte de subministrament elèctric, i el cost podria arribar a triplicar els 66 euros per MWh que paguen ara, ja que les tarifes s’han disparat. Així mateix, a l’increment del preu de la llum també cal sumar-hi la reducció del consum d’aigua per part dels pagesos, que buscaran el màxim estalvi davant de la sequera i la pujada de preus. Es desconeix el preu que el Segarra-Garrigues pagarà per l’energia el 2023, però la pujada tindrà impacte en el cost de l’aigua.

El president de la comunitat, Josep Maria Jové, va advertir en la junta de dissabte que “si bé pujarà el preu de l’aigua i això és preocupant, no serà un factor crític, ja que tant als regants com a les administracions els interessa que es pugui regar” (vegeu SEGRE de diumenge passat).

tracking