SEGRE

S'incorporen nous hereus a la muntanya de Tor i es calmen antics conflictes

Tor, al municipi d’Alins, al Pallars Sobirà.

Tor, al municipi d’Alins, al Pallars Sobirà.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Nous hereus s’han incorporat en els últims anys a la comunitat de propietaris de la muntanya de Tor. La seua arribada ha contribuït a calmar vells conflictes que havien tornat als tribunals, en forma de denúncies que ara han quedat aparcades, segons membres de l’entitat. Conflictes per la propietat de Tor van desencadenar tres assassinats en aquest petit poble de 13 cases. L’últim protagonista d’aquella tragèdia va morir el 2019. Era Jordi Riba Segalàs, el Palanca, i defensava mantenir els usos tradicionals de la muntanya.

Fer-ho suposava conservar l’aïllament que va fer-ne un lloc de pas freqüent de contrabandistes per la proximitat amb la frontera andorrana. La seua postura va xocar amb la de Josep Montané Baró, de casa Sansa i partidari d’aprofitar el veïnat amb Andorra per estendre a Tor les pistes d’esquí del Principat. Per a això va firmar un contracte amb un empresari andorrà, Rubén Castañer.

Les friccions van arribar al límit el juliol del 1980, quan empleats de Castañer van matar a trets dos treballadors del Palanca. Van ser condemnats a 8 anys.

El 1995, una sentència va declarar Montané únic amo de la muntanya i, el juliol d’aquell any, va aparèixer mort amb senyals d’estrangulació i un cop al cap. El crim va quedar sense resoldre. Temps després, una altra sentència judicial establiria de nou la propietat compartida de la muntanya.

tracking