SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

L'Estat rellança la reforma de l'N-230 a Escales entre queixes per l'accident mortal

Quatre anys després de la primera proposta per millorar amb túnels i viaductes el tram de Sopeira al túnel de Vielha, que va patir una allau dimarts passat || La nova costa 81 milions més i arriba a 376

L’estat en què va quedar el vehicle on viatjaven les dos víctimes mortals en l’accident de dimarts.

L’estat en què va quedar el vehicle on viatjaven les dos víctimes mortals en l’accident de dimarts.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern central ha rellançat la reforma de l’N-230 entre Sopeira i la boca sud del túnel de Vielha. El ministeri de Transports va anunciar ahir l’aprovació de l’estudi informatiu, en un moment en què creixen les queixes arran del despreniment del passat dia 13 a la zona d’Escales i de l’accident amb dos morts dimarts passat a dos quilòmetres del lloc on va caure l’allau. Aquest estudi arriba quatre anys després de la primera proposta per millorar aquest tram.

El ministeri va apostar llavors per una opció que costava 295 milions. Ara han presentat tres propostes i la preseleccionada costa gairebé 376 milions, 81 més. En aquest cas, l’alternativa que el Govern central assenyala com a “preseleccionada” recull part de les al·legacions que es van presentar el 2018.

Preveu que més de 7,7 quilòmetres transcorrin per túnels i 2,2 per viaductes. Les altres dos alternatives, també en informació pública i que podrien ser seleccionades finalment, costen 367 i 297 milions. Aquest projecte forma part de les accions que el ministeri va anunciar al setembre per millorar l’N-230 entre Almenar i Aran.En el xoc mortal de dimarts van morir un home de 60 anys, i la seua mare, de 78.

El pare i marit de les víctimes, de 87 anys, va ser traslladat a l’hospital Arnau de Vilanova en estat greu, mentre que el conductor del camió va resultar ferit lleu. Abans que es conegués que la millora de l’N-230 es reprenia a Escales, l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, va valorar que l’accident “és una mostra més de la necessitat urgent d’actuar” a la carretera i va reiterar que “no és adequada” per a la quantitat ni el tipus de vehicles que hi circulen. Els alcaldes de la Ribagorça van enviar una carta al ministeri arran de l’allau per exigir actuacions.

El primer edil de Sopeira, José María Ariño, va apuntar que “cada dia passen coses a la carretera” i va recordar que “fa anys que ho patim”. Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Talarn, va dir que “ens preocupa” la situació de l’N-230 i va assenyalar que “estan previstes actuacions per poder arreglar-ho i esperem que sigui així”.

Un de cada quatre quilòmetres, fora de perill dels despreniments

Un de cada quatre quilòmetres de la proposta preseleccionada per reformar l’N-230 entre Sopeira i el túnel de Vielha estaria fora de perill de despreniments, a través de túnels o de viaductes que allunyarien la calçada del pendent.

Aquesta nova alternativa planteja més de 7,7 quilòmetres de galeries subterrànies (el 19,6% del traçat) i 2,26 quilòmetres de viaductes (5,75%).Les altres dos propostes que impulsa el ministeri de Transports, que també se sotmeten a informació pública i podrien ser finalment seleccionades, contemplen també trams amb túnels i viaductes. Així mateix,el primer esquema que va fer públic ahir el ministeri indica que les tres alternatives plantejades contemplen variants tant al Pont de Suert com a Vilaller.La reforma del tram pirinenc de l’N-230 ha estat objecte de tres projectes diferents les dos últimes dècades. El primer, anunciat a finals dels anys noranta, va ser descartat pel seu elevat impacte ambiental en hàbitats d’espècies protegides.

Un estudi posterior, de l’any 2008, també va ser rebutjat dos anys al no complir els criteris d’eficiència econòmica que l’Estat va establir com a criteri a l’hora de planificar infraestructures. L’últim va ser el del 2018, que ara es reprèn amb les dos propostes que es van plantejar llavors i una tercera que recull les al·legacions que es van presentar en el tràmit d’informació pública que es va dur a terme llavors. Aquesta última és la que el ministeri assenyala com a preseleccionada.El Govern central va anunciar al setembre l’agenda d’actuacions per millorar l’N-230 entre Almenar i Aran.

Ara ja estan en licitació els contractes per redactar els projectes de l’autovia A-14 entre Almenar i el límit amb la província d’Osca, a banda d’un altre per implantar un tercer carril a l’N-230 entre Benavarri i Sopeira. Hi ha un tercer procés per condicionar la via amb l’ampliació de la plataforma i analitzar l’obertura de carrils addicionals des del túnel de Vielha fins a la capital aranesa.

L’estat en què va quedar el vehicle on viatjaven les dos víctimes mortals en l’accident de dimarts.

L’estat en què va quedar el vehicle on viatjaven les dos víctimes mortals en l’accident de dimarts.

tracking