SEGRE

SERVEIS BÀSICS

Les Borges exigirà estalviar aigua en piscines, jardins i cases i multarà per malgastar-la

Impulsa una ordenança pionera a Lleida que obligarà a incorporar mesures per reduir el consum a noves obres i reformes || Sancions de fins a 600 euros per usos lúdics i regar zones verdes en sequera

Assemblea de regants del Canal de Pinyana ahir a Lleida.

Assemblea de regants del Canal de Pinyana ahir a Lleida.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de les Borges Blanques exigirà estalviar aigua en piscines, jardins i cases, i multarà qui la malgasti en períodes d’excepcionalitat o d’emergència per sequera. Per fer-ho, impulsa una ordenança municipal pionera a Lleida, que té com a objectiu fomentar l’estalvi en les activitats de més consum hídric al municipi. L’ordenança en tramitació inclou diferents formes d’estalvi, com la incorporació en habitatges de mecanismes d’estalvi en aixetes, cisternes d’urinaris i vàters, així com reductors de cabal.

Exigeix que les piscines a partir de 30 metres quadrats tinguin dipòsits per reutilitzar l’aigua sobrant o al buidar-les. També incideix en sistemes d’estalvi en regs de jardins i parcs públics, amb la plantació d’espècies de baixes necessitats hídriques i l’automatització dels regs.Aquestes normes s’aplicaran als nous edificis, equipaments i jardins que es construeixin després de l’entrada en vigor de l’ordenança, tant de titularitat pública com privada. També s’hauran d’incorporar aquests criteris d’estalvi d’aigua a l’efectuar reformes que requereixin llicència d’obres majors.

Els immobles municipals hauran d’adaptar-se a aquesta nova normativa i el text apunta que el consistori podrà establir subvencions per “incentivar propietaris i promotors”.L’ordenança va rebre l’aprovació inicial per unanimitat al ple de dimecres passat. El grup de Borges per la República, a l’oposició, va donar suport a la proposta i va sol·licitar incorporar els primers ajuts per a l’estalvi d’aigua al pressupost per al 2023. La confecció d’aquesta norma s’ha basat en un model ordenança d’estalvi d’aigua que va elaborar la Diputació de Barcelona a través de la xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat. L’equip de govern de Junts l’ha modificat per adaptar-la a la realitat de les Borges.

Aquesta normativa inclou un règim sancionador amb infraccions que es qualifiquen en lleus, greus i molt greus. Comporten sancions que oscil·len entre els 150 i els 600 euros i inclouen multes per regar jardins i regar piscines en episodis de sequera.A més del propòsit de fomentar un ús eficient de l’aigua, el consistori busca també captar ajuts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que atorguen prioritat a municipis amb mesures d’estalvi d’aigua. Les Borges Blanques opta a subvencions per a un nou dipòsit.

Pinyana extremarà el control del reg per les escasses reserves La comunitat de regants del Canal de Pinyana extremarà la vigilància i el control sobre l’ús de l’aigua en la pròxima campanya de regadiu, que es preveu per d’aquí a tres mesos. Així ho va explicar el president dels regants, Ramón Piqué, en el transcurs de l’assemblea celebrada ahir. Els embassaments de la Noguera Ribagorçana estan a un terç de les reserves. La comunitat va aprovar un pressupost de 765.000 euros i només es preveuen inversions en obres de manteniment. Piqué va avançar que optaran a ajuts estatals per impulsar projectes de modernització del regadiu a Torre-serona, Benavent i Corbins.

tracking