SEGRE

PREVENCIÓ MEDI AMBIENT

Insten a obrir accessos en boscos del pla de Lleida per combatre incendis

Els Bombers han demanat a la Generalitat que s'obrin accessos en boscos del Segrià, les Garrigues i l'Urgell per poder accedir a aquestes zones en casos d'incendis. També proposen que els camins es mantinguin nets de vegetació amb ramats. Els Bombers han dissenyat sis àrees d'actuació en aquestes tres comarques del pla de Lleida.

Francesc Roca pastura el ramat de cabres pels boscos de Fulleda. És l’únic pastor actiu en aquest municipi.

Francesc Roca pastura el ramat de cabres pels boscos de Fulleda. És l’únic pastor actiu en aquest municipi.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) de Lleida ha identificat, dissenyat i tramitat a la Generalitat sis àrees d’intervenció en diversos boscos de l’Urgell, el Segrià i les Garrigues per millorar la prevenció en les pròximes campanyes d’incendis forestals.

Es dona la circumstància que aquestes tres comarques estan excloses dels Perímetres de Protecció Prioritària (PPP), zones declarades oficialment de gran risc d’incendi, habilitades amb infraestructures per a la seua extinció i que actualment inclouen, pel nord, el Montsec a la Noguera i la comarca del Solsonès i, pel sud, des de les muntanyes de Prades, a la Conca de Barberà, fins a Flix a la Ribera d’Ebre.El GRAF entén que al pla de Lleida hi ha zones forestals amb un gran potencial d’incendi i per aquesta raó ha tramitat al departament d’Interior el disseny d’aquestes sis àrees a les tres comarques esmentades. Les sis àrees requereixen, segons el GRAF, una gestió prioritària del combustible (vegetació salvatge i sotabosc), així com habilitar-hi accessos adequats. Aquestes sis àrees estan ubicades als termes de Fulleda i Tarrés, al Molí de la Devesa (entre Llardecans i Maials), als Tossals d’Almatret, a la serra de la Llena (entre la Pobla de Cérvoles i el Vilosell), als boscos de Juncosa i a la Vall del Corb (Urgell).

En el disseny i la tramitació, el GRAF ha comptat amb el suport d’ajuntaments, propietaris i la diputació de Lleida, al tractar-se de terrenys tant de propietat pública com privada.Una de les zones que més avançats tenen els tràmits és la que pertany als municipis de Fulleda i Tarrés. En aquesta àrea s’han concretat fins a tres punts estratègics de 80, 37 i 10 hectàrees de superfície cadascun. D’aquests, segons fonts dels Bombers, l’últim podria estar operatiu ja de cara a l’estiu vinent

El pla de Lleida ha perdut la meitat d’oví i un 25 per cent de cabrú en els últims vint anys

L’enginyer forestal Eduard Porta, que ha participat en el disseny de l’àrea de Fulleda i Tarrés, explica que s’haurà de practicar la crema controlada i l’estassada amb maquinària per reduir la vegetació i permetre l’accés dels Bombers.

Per al manteniment es preveu la intervenció del pasturatge. Està previst que el departament d’Acció Climàtica liciti aquest servei a grangers locals perquè hi intervinguin amb el seu bestiar (tant oví com cabrú i boví). L’administració habilitarà abeuradors i tancaments per facilitar el pasturatge.De moment, a Fulleda hi ha un sol pastor en actiu.

Es tracta de Francesc Roca, un jove de trenta-tres anys que compta amb una cabanya de mig centenar de cabres. Té un projecte per augmentar el ramat a dos-cents caps i comercialitzar productes lactis (principalment formatges). Des de fa diversos anys, Roca pastura amb el bestiar als boscos de Fulleda i assegura que les seues cabres “s’ho mengen tot”.

Tanmateix, el seu principal front de batalla és l’administració. Desconeix les raons per les quals costa tant aconseguir permisos per augmentar la cabanya. “La burocràcia és insòlita”, lamenta Roca, que fa mesos que presenta documents per aconseguir el seu objectiu.Per la seua banda, l’alcalde de Fulleda, Jordi Arbós, confia que aquesta iniciativa acabada de promoure pel GRAF dels Bombers ajudi a ressuscitar una activitat que està en perill d’extinció.

Segons l’Institut Català d’Estadística, el pla de Lleida ha perdut la meitat de les explotacions d’oví i el 25 per cent de les de cabrú en els últims vint anys. “Els consistoris volem garantir de forma sostenible la gestió del nostre entorn, millorar la prevenció dels incendis i fer-ho amb l’ajuda dels pastors”, explica Arbós en declaracions a aquest diari.

Francesc Roca pastura el ramat de cabres pels boscos de Fulleda. És l’únic pastor actiu en aquest municipi.

Francesc Roca pastura el ramat de cabres pels boscos de Fulleda. És l’únic pastor actiu en aquest municipi.ALBERT GONZÁLEZ

tracking