SEGRE

CAÇA PROJECTES

Projecten a la Pobla de Segur un escorxador per a la carn de caça de Lleida i Osca

Estudien fer-lo al costat de l'escorxador municipal en una parcel·la cedida per l'ajuntament || Promogut per la societat Pallars Actiu, que impulsa també la creació d'una malteria familiar al Pallars

L’escorxador de Sort, on es recepciona la carn de caça per portar-la a altres autonomies.

L’escorxador de Sort, on es recepciona la carn de caça per portar-la a altres autonomies.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la caça reclama des de fa anys un centre de processament de la carn cinegètica a Lleida que finalment podria habilitar-se a la Pobla de Segur i que donaria servei a Lleida i a Osca, segons va avançar ahir la gerent de Pallars Actiu, Eva Fiter. Actualment, la carn de caça es trasllada a un centre de recepció a Sort i s’exporta a altres comunitats autònomes. El projecte contempla la construcció d’aquest centre en una parcel·la que cediria l’ajuntament de la Pobla.

Actualment, s’estudien dos ubicacions, una de les quals molt a prop de l’escorxador municipal, la qual cosa suposaria abaratir costos de transport, entre altres avantatges. “Els enginyers estan estudiant la normativa per determinar quin és el lloc més adequat”, va explicar Fiter, que, d’altra banda, va afegir que “estem adaptant el projecte a la realitat econòmica actual, ja que algunes partides pressupostades ja no són vàlides a causa de l’augment de costos energètics i de materials”.

Pallars Actiu va començar a explorar la viabilitat d’un centre com a escorxador de carn cinegètica de les comarques del Pallars l’estiu del 2018 gràcies a una ajuda de la Diputació. La societat, composta per socis públics i privats, s’encarregarà també ara de buscar la inversió necessària perquè el projecte es porti a terme.

En aquest sentit, demanarà al departament d’Indústria una subvenció per desenvolupar projectes agroalimentaris a fi de materialitzar el document executiu. El centre permetria posar en relleu el producte de la carn de caça amb l’objectiu de transformar-la i comercialitzar-la. Suposaria també la creació de nous llocs de treball, oferir als restauradors del territori la possibilitat d’elaborar una carta incorporant aquest producte autòcton i contribuiria també al control d’espècies d’animals que proliferen en massa.En un altre ordre, la societat Pallars Actiu està negociant l’adquisició de maquinària cervesera de segona mà amb la malteria italiana Monferrato, ubicada a la regió de Crocetta.

El mes de desembre passat la va visitar per conèixer el seu funcionament, a fi de desenvolupar l’elaboració de malt al Pallars. “Hem fet proves amb cervesers artesans del territori amb molt bons resultats, per la qual cosa el projecte és viable”, va afirmar.

Vedat Pirineus aparca el centre que planejava obrir a Sort

Vedat Pirineus S.L. va obrir portes a Sort el 2018 com a primer punt logístic autoritzat per a la recollida i tractament de la carn de caça de les comarques del Pirineu i amb la voluntat de convertir-se també en un dels primers punts de venda de carn silvestre de tot Catalunya. Fonts de la societat han explicat que l’empresa ha deixat “en stand by” el projecte en el vessant d’escorxador i punt de venda com a conseqüència de l’elevada inversió que es necessita, que suposaria “triplicar l’espai actual” de l’escorxador municipal de Sort, i per les traves burocràtiques. Sí que actua com a centre d’acolliment.

D’altra banda, els caçadors han comptat aquesta temporada amb més facilitats per entregar la carn abatuda en cada cacera gràcies a un camió frigorífic de Vedat Pirineus que cada cap de setmana fa el recorregut des de Bellver fins a Solsona, parant en diversos punts de l’Alt Urgell.

tracking