SEGRE

REGADIUS COMPENSACIÓ

Agricultors de Peramola ja reguen 300 hectàrees després de 20 anys d'espera

La CHE va finalitzar les obres de compensació per la construcció de Rialb el 2021

Una de les finques de Peramola amb la instal·lació del nou reg.

Una de les finques de Peramola amb la instal·lació del nou reg.J. P

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La comunitat de regants de Peramola i Bassella ja ha transformat en regadiu la meitat de les gairebé 600 hectàrees de superfície on la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha portat a terme les obres de compensació per la construcció del pantà de Rialb. Els propietaris han fet front a una inversió de 6.000 euros per cada hectàrea de terreny per habilitar la instal·lació interior de les seues finques, que inclou el sistema de reg per aspersió. Una inversió que fins fa poc xifraven en 4.500 euros però que la crisi de subministraments ha encarit fins a arribar als 6.000 euros actuals.

L’organisme de conca va assumir, amb una inversió de més de 4 milions d’euros, les obres de la canalització principal i l’estació de bombatge per transformar 575 hectàrees de secà en regadiu distribuïdes entre Peramola i Bassella. Els treballs van acabar a la primavera del 2021 després de gairebé 20 anys d’espera. La xarxa secundària del regadiu la va executar la Generalitat el 2015 per valor de 3,7 milions d’euros.Joan Puig, president de la comunitat de regants, va explicar que els agricultors transformen cada any “entre 40 i 50 hectàrees” per la qual cosa esperen tenir el 75% de la superfície transformada per regar “en un termini màxim de tres anys”.De manera paral·lela, Generalitat i regants assumeixen també aquests mesos les obres per instal·lar un sistema de telecontrol del reg.

La millora suposa una inversió de 180.000 euros, dels quals els regants aporten el 25%, segons va explicar Puig. L’actuació permetrà “controlar d’una forma més eficient l’aigua”, va afegir. Aquests treballs acabaran el proper mes de març.

Els propietaris, uns setanta en total, conreen majoritàriament cereal d’hivern (sègol i civada), alfals, i panís a l’estiu.

tracking