SEGRE

ESNOTICIA

L'oleoturisme dispara l'oferta turística de les Garrigues, amb 50 cases de pagès

Passen de deu a més de mig centenar en vuit anys i tot el sector suma 550 places

Desenes de visitants van passar ahir pel Pavelló de l’Oli de les Borges per degustar-ne i també comprar-ne.

Desenes de visitants van passar ahir pel Pavelló de l’Oli de les Borges per degustar-ne i també comprar-ne.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector turístic a les Garrigues ja s'ha convertit en una alternativa de creació de llocs de treball directes i indirectes a la comarca. La creixent demanda de visitants per conèixer a través d'experiències l'elaboració de l'oli d'oliva verge extra, del vi i productes locals ha afavorit la creació de nous allotjaments turístics.

En els últims vuit anys, el nombre d’allotjaments turístics rurals a la comarca de les Garrigues ha passat d’una desena de cases rurals el 2015 a superar el mig centenar aquest 2023, segons les dades del consell de les Garrigues. En total, hi ha actualment més de 550 places disponibles entre hotels, turisme rural i habitatges d’ús turístic.

S’han creat vuit noves àrees per a autocaravanes a l’Albi, Arbeca (Celler Vinya dels Vilars), les Borges Blanques, Bovera, Fulleda (La Manreana), Juneda, la Pobla de Cérvoles, els Omellons, Tarrés i Vinaixa. Tècnics del consell comarcal apunten també que la majoria dels cellers, molins i les mateixes cooperatives locals s’han convertit en “nous espais turístics” que reben setmanalment visitants interessats en l’elaboració del vi i oli així com la resta de productes agroalimentaris que s’elaboren. “L’objectiu és donar a conèixer des d’una altra perspectiva un producte únic com l’oli d’oliva verge extra a través de les visites als molins, obradors, degustacions, visites a plantacions, tallers, formacions i recorreguts pel paisatge de les Garrigues”, van voler assenyalar en aquest sentit.

El consell treballa a donar a conèixer la comarca i el seu patrimoni cultural, gastronòmic i paisatgístic. “Tots aquests actius han propiciat l’increment de visitants i l’obertura de nous establiments i serveis per atendre la creixent demanda”, explica el president de l’ens comarcal, Jaume Setó, amb motiu de la Fira de l’Oli. “Es tracta d’una nova oportunitat econòmica complementària a l’activitat agrícola.”Les rutes del vi, de les Cabanes de Volta, del Riu Set o de la Calç són experiències que se sumen al patrimoni cultural ja més consolidat del Cogul amb les pintures rupestres de la Roca dels Moros (Patrimoni de la Unesco des del 1998), que rep cada any 6.000 visitants.

La mateixa xifra de turistes que passen pel conjunt arqueològic dels Vilars d’Arbeca (vila d’origen iber). Així mateix, des del consell asseguren que molts visitants també participen en les festes locals i omplen bars i restaurants setmanalment.

Un PIB a l’alça però encara per sota de la mitjana catalana

El PIB de les Garrigues ha crescut els últims anys (2011 al 2017, segons dades evolutives de l’Idescat) en una proporció similar a la mitjana catalana i l’últim any de la sèrie es va situar en 432,2 milions d’euros, 22,8 euros per habitant.

No obstant, l’indicador segueix per sota de la mitjana catalana (78 sobre 100). Tot i així, regadiu i oli obren noves oportunitats, fins i tot de cara al turisme. La comarca ofereix 24 experiències singulars i innovadores que posen de relleu les potencialitats del turisme unit a l’oli com a valor afegit que ajuda a impulsar els seus municipis.

Un sector amb 89 empreses que facturen 554 milions

El sector oleícola té a Lleida 89 empreses que sumen un volum de negoci de 554,63 milions d’euros anuals. El 30% d’aquestes empreses exporta els seus productes a altres mercats internacionals. A Catalunya hi ha actualment al voltant de 350 empreses del sector que generen 860 milions anuals i ocupen 1.500 persones directament i indirectament.

Al voltant de 108.000 hectàrees de terra agrícola estan dedicades a les oliveres, un 14% de la superfície de cultiu, que proporcionen matèria primera per a les indústries amb més potencial (transformació, envasament i comercialització) d’aquest sector. Cooperatives, productors i elaboradors d’oli preveuen un creixement del valor del consum de l’oli d’oliva del 6,40% en els propers cinc anys.

tracking