SEGRE

ESNOTICIA

Mas encapçala l'homenatge de la 60 Fira i insta a la unitat del país

També hi participen Forcadell, l'exconseller Rull o Sor Lucía Caram || La DO demana al sector cooperar

Mas encapçala l'homenatge de la 60 Fira i insta a la unitat del país

Mas encapçala l'homenatge de la 60 Fira i insta a la unitat del paísALBERT GONGÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’expresident de la Generalitat Artur Mas va fer ahir una crida als “que ara governen perquè s’impregnin de l’esperit de les fires” (espais de trobada de persones diferents que tenen un mateix objectiu) per “ser capaços d’ajuntar-se, dialogar, cooperar i fer coses que valguin la pena per al país”. Ho va dir encapçalant l’acte d’homenatge de la Fira de l’Oli i les Garrigues de les Borges a totes aquelles persones que han ajudat al desenvolupament del món rural, de la comarca i del certamen de l’oli. “És l’esperit que hauria de prevaldre a nivell de país i els partits han de cooperar per un objectiu comú més gran”, va dir.

Va assenyalar la paradoxa actual de l’oli d’oliva verge extra, “un producte cada vegada més apreciat al món sencer i amb un preu més alt i, en canvi, els productors no reben els mateixos beneficis ni es guanyen millor la vida”. Per això, va demanar un canvi de plantejament per millorar el sector i fer-ho “amb la mirada endavant per superar dificultats”. “És possible perquè en altres ocasions ja ho hem demostrat i persones molt diferents hem treballat per un objectiu comú”, va dir.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, va recordar que el 2012 el patronat de la fira va decidir donar un altre impuls al certamen i convertir-lo en la fira oleícola de referència del país. Així mateix, el president de la DO Les Garrigues, Enric Dalmau, va assenyalar la necessitat de “cooperar” perquè el millor producte del món pugui tenir la continuïtat que es mereix. El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, va assegurar que les oliveres tenen unes arrels molt fortes i, encara que vinguin anys dolents, renaixen i tornen a donar fruits, “igual que el nostre país, que malgrat passar per circumstàncies complicades es torna a aixecar per dibuixar les eines de futur”.

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell també va ser una de les homenatjades i va posar la fira com a exemple d’un certamen que ha sabut unir “tradició i modernitat, treballar per fixar a joves al territori i lluitar contra la despoblació”. “Les tradicions ens donen força i la innovació ens permet avançar com a país i societat”, per la qual cosa va fer una crida a la perseverança per continuar fent el millor oli del món. Per la seua part, l’exconseller Josep Rull va posar de relleu la fira com a element d’“autoestima col·lectiva”, que és un dels elements “necessaris” per fer progressar el país.

Va assegurar que la fira és “cohesió territorial en estat pur”.D’altra banda, l’acte també va servir per reconèixer el treball de la cinquantena de personalitats catalanes convidades a l’esdeveniment, que els últims dotze anys han format part de la fira i han ajudat que se celebri i al seu progrés i projecció (vegeu el desglossament).

“El procés no està ni viu ni mort, està hibernant”

Mas va negar que el procés estigui “mort”, tal com han afirmat diferents veus del Govern espanyol en les últimes setmanes. “No està ni viu ni mort, està hibernant al congelador”, va assenyalar en una entrevista a Catalunya Ràdio.

“Ningú no pot certificar si ha acabat i només podran fer-ho els ciutadans amb vots, són els únics autoritzats.” Va apuntar que ERC vol convertir-se en el partit hegemònic, “però no ho aconsegueix”.

Les Borges va donar un impuls al certamen el 2012

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, va explicar que el 2012 el Patronat de la Fira va voler donar un nou impuls al certamen per transformar-lo i convertir-lo en un referent del sector de l’oli i de país. “Han estat anys d’esforç incansable durant els quals hem aconseguit millorar la fira i sumar valor als excel·lents productes que es donen a conèixer”, va dir.

Va destacar que els seixanta anys de la fira signifiquen que hi ha un treball darrere de moltes persones que ho han fet possible. “Són el resultat del treball dels garriguencs i garriguenques, de l’amor als camps d’oliveres i un testimoni de valor incalculable”. Per a Palau, la fira ha generat noves oportunitats de futur i progrés i ha contribuït a la repoblació de molts pobles i afavorir el relleu generacional.

Entre els assistents que es va homenatjar van destacar Sor Lucía Caram, la periodista Mari Pau Huguet o l’exconseller Josep Maria Pelegrí. També es va distingir el consell comarcal; alcaldes de les Garrigues; els ajuntaments d’Agramunt, la Seu i de Cervera; l’entitat Acudam,; el Gremi de Forners de Lleida; cooperatives centenàries (el Cogul, l’Albi, Juncosa, Aspa), i l’institut Josep Vallverdú de les Borges.

Entrega de premis de la campanya comercial

En el marc de la fira ahir es van entregar els premis de la campanya Compra i descobreix Catalunya. Així, els trenta-dos guardonats que van participar en la campanya de dinamització comercial i territorial de la “xarxa de barris antics amb projectes” van rebre un lot de productes de proximitat de la mà de l’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, i del director del Patronat de Promoció Econòmica de la diputació de Lleida, Ramon Boixadera.

tracking