SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Purins per impulsar busos

Ramaders d'Alcarràs promouen una planta de biogàs i una firma de transport públic el vol com a combustible || Tenen ajuts de la UE, però només nou mesos per posar-la en marxa

La planta de compostatge construïda per ramaders d’Alcarràs.

La planta de compostatge construïda per ramaders d’Alcarràs.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ramaders d'Alcarràs que impulsen una planta de biogàs al municipi han iniciat contactes amb una empresa de transport públic que planteja utilitzar aquest combustible per impulsar la flota d'autobusos. Aquest projecte per obtenir gas renovable té ajuts de la UE, però també un termini molt curt per posar-lo en marxa, de només nou mesos.

Gas renovable obtingut de purins de porcs i fems de vedells d’Alcarràs i el seu entorn pot impulsar autobusos a Espanya i França. Una empresa de transport públic que opera en aquests dos països vol utilitzar aquest combustible a la seua flota de vehicles, i per fer-ho ha iniciat contactes amb Alcarràs Bioproductors, una empresa que reuneix desenes de ramaders i impulsa una planta de biogàs en aquest municipi del Segrià.

El projecte per obtenir gas de dejeccions compta amb una subvenció de la UE que cobreix part de la inversió necessària: 400.000 euros dels 2,5 milions que costaran les instal·lacions. Tanmateix, està condicionada a complir un termini molt ajustat, de només nou mesos. Miquel Serra, ramader i soci d’Alcarràs Bioproductors, va exposar aquest projecte la setmana passada a les Borges, en un acte sobre dejeccions ramaderes.

Allà va explicar que el primer objectiu serà obtenir biogàs de purins i fems i utilitzar-lo com a combustible per generar electricitat i vendre-la. Per portar-ho a terme, els ramaders han creat una comunitat energètica. La fracció sòlida de les dejeccions es compostarà a la planta inaugurada a Alcarràs l’any passat per utilitzar-la com a adob. Part de la fracció líquida concentrarà sulfat amònic per vendre’l com a fertilitzant, i la resta s’utilitzarà com a aigua de reg.

Una segona etapa preveu depurar el biogàs per obtenir biometà, amb un poder calorífic equiparable al del gas fòssil. És apte per impulsar vehicles adaptats a aquest combustible i també per injectar-lo a la xarxa de distribució gasística. Aquesta última és l’opció que han elegit els promotors de gairebé tots de projectes de biometà en marxa a Lleida.

Tanmateix, aquesta opció presenta un problema en el cas d’Alcarràs. Els terrenys on l’empresa promou la planta de biogàs estan a uns 7 quilòmetres de la conducció de gas més propera, i el cost de connectar-la s’estima en més de 4 milions d’euros, molt més que la mateixa planta. Això ha portat els promotors a considerar altres alternatives, com distribuir-lo en bombones per donar calefacció a granges o com a combustible per a vehicles, des de tractors fins a autobusos.

Els promotors busquen eliminar els costos de tractar dejeccions

El projecte dels ramaders d’Alcarràs té com a objectiu eliminar els costos de tractament de les dejeccions de les granges. “No esperem guanyar diners amb el gas renovable, sinó reduir els costos de les explotacions ramaderes”, va recalcar Serra, que va indicar que transportar en cisternes els purins d’una granja de mil mares per aplicar-los com a fertilitzant en finques costa entre 18.000 i 20.000 euros a l’any.

Bioproductors d’Alcarràs tramita un pla urbanístic per permetre la planta de biogàs i altres futures instal·lacions en terrenys pròxims a la planta de compostatge de l’empresa. Si els terminis per aprovar-ho es prolonguen, podrien incomplir el termini de la subvenció, per la qual cosa els promotors tenen intenció de demanar una pròrroga.

La planta de compostatge construïda per ramaders d’Alcarràs.

La planta de compostatge construïda per ramaders d’Alcarràs.AMADO FORROLLA

tracking